Sport

Eltiltották, de meg van győződve az orosz sportoló, hogy nem doppingolt

Ártatlannak mondta magát az ellene felhozott doppingvádakban Jana Romanova orosz biatlonista. A 2014-es, szocsi téli olimpián a 4×6 kilométeres váltóban ezüstérmes sportoló a TASZSZ-nak nyilatkozva csütörtökön úgy fogalmazott: meg van győződve arról, hogy nem sértette meg a doppingszabályokat.

Hozzátette: nincs mit titkolnia, ő tiszta, negatív lett minden tesztje.

Romanova mellett egy másik orosz sílövőt, az oroszországi téli játékokon második stafétában szintén szerepelt Olga Viljuhinát is ideiglenesen eltiltotta a versenyzéstől a nemzetközi sportági szövetség (IBU) december 22-én, miután napvilágra került a McLaren-jelentés második része is az oroszországi doppingbotrányról.

Richard McLaren kanadai jogászprofesszor annak a független bizottságnak a vezetője, amelyet a szocsi olimpián történtek kivizsgálásával bízott meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és többek között azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) decemberben bejelentette, hogy minden doppingmintát újravizsgáltat, amelyet a 2010-es, vancouveri és a 2014-es, szocsi téli, valamint a 2012-es, londoni nyári olimpián az orosz sportolók szolgáltattak. A második McLaren-jelentés szerint több mint ezer orosz sportoló – nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon – érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik