Sport

Bienerth Gusztáv: Gyárfás Tamás nagyon a saját képére formálta az úszószövetséget

Nem tartja magát a kormány jelöltjének a turizmusért felelős kormánybiztos, aki a budapesti olimpiai pályázat alelnöke.

Korábban már írtunk róla, sőt, egy külön cikkben be is mutattuk Bienerth Gusztávot, aki eddig egyedüliként pályázott hivatalosan is a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöki posztjára. A turizmusért felelős kormánybiztost, aki egyben a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke, a hvg.hu-nak nyilatkozott.

  • Ismét leszögezte, hogy Gyárfás Tamás lemondása után rengetegen megkeresték, ezért is döntött úgy, hogy megpályázza az elnöki posztot.
  • Egyelőre az őt jelölő Ferencváros támogatásáról tud, de a többi klubbal is szeretne egyeztetni a szavazás előtt.
  • Nem tartja magát a kormány jelöltjének.
  • Ha rajta múlik, akkor 2017-től kezdve minden fontos döntésben az eddig megszokott nyílt szavazás helyett zárt voksolás lesz.
  • Elévülhetetlen érdemei vannak szerinte Gyárfás Tamásnak, de nagyon a saját képére formálta a MÚSZ-t az elmúlt 23 évben, vezetési válság alakult ki. Szerinte gyárfás nem marad a vizes vb szervezőbizottságának társelnöke, de ezt majd a szervezet eldönti. A FINA-ban és a LEN-ben betöltött szerepére szerinte nincs hatással, hogy lemondott a MÚSZ-on éléről.
  • Generációváltást ígér, amelynek fókuszában a sportolók állnak, emellett sokadszor is kijelentette: fantasztikus vébét rendez majd Magyarország 2017 nyarán. Ez utóbbi azért is fontos, mert az olimpia előszobájának tartják.
  • Nem ismeri a Gyárfás és Hosszú Katinka közt kialakult vitát, ő a napokban találkozott az úszónővel és férjével, Shane Tusuppal, korrekt kellemes meeting volt. Korrekt szerinte, hogy Katinka úgy nyilatkozott, hogy sok jót hallott róla.
  • A közvélemény szerinte összemos dolgokat, az eredetileg 9 milliárdosra tervezett vizes vb költségei nem járnak 100 milliárdnál. Csak vannak olyan dolgok, amik a vb-rendezéssel kapcsolatosak, de eleve meg kellett volna őket csinálni, mint a dunai árvízi védmű építése vagy a Komjádi felújítása.
  • Ugyanez a vélemény a 2024-es olimpiai pályázatról is, szerinte nem szállnak majd el a költségek. „100 százalékos utóhasznosítás, zéró presztízsberuházás, 100 százalékig illeszkedjen a főváros és az ország, olimpiától független fejlesztési koncepciójába, és ne fehér elefántokat, fenntarthatatlan és finanszírozhatatlan beruházásokat készítsünk, hanem azt, amire az országnak szüksége van” – mondta.

A klubok december 26-ig jelölhetik ki, kit akarnak elnöknek a MÚSZ-nál, a szövetség 27-én hozza nyilvánosságra a listát. Január 8-án választják meg az új elnököt. Gyárfás Tamás nem jelölteti magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik