Sport

Ökölvívás: Csötönyi “Jézuska” Sándor úgy kezeli a MÖSZ-t, mintha a saját Kft-jét igazgatná

Rácz Félix ökölvívó menedzser. Magyarországon a profik közt legsikeresebb. Az újabb sikertelen olimpia, Rio után többször, több helyen szólalt fel a honi amatőr ökölvívósport fejlesztése, jobbá tétele érdekében. Most közösségi oldalán 12 pontban gyűjtötte össze, mit kér karácsonyra a Jézuskától.

12 pont rácz félix

Posztja mellé ezt írta:

Soha nem állítottam – másokkal ellentétben-, hogy a MÖSZ elnöke, Csötönyi Sándor csaló, vagy szélhámos lenne, sőt én még a végzettségét sem firtattam… Egy dolgot viszont állítok, mégpedig azt, hogy az utóbbi években rendre elmaradtak a felnőtt nemzetközi eredmények, a magas állami támogatás ellenére!
A karácsony közeledtével megfogalmaztam és leírtam a Jézuskának a megvalósításra váró kéréseimet.
Mivel úgy érzem, hogy egész évben jól viselkedtem és továbbra is sokat tettünk/tettem a magyar ökölvívásért, remélem, hogy Jézuska valóra váltja a kéréseimet és jövő karácsonykor már “csak” érmeket szeretnék a fám alá!

Eztán kerestük meg a menedzsert, aki a fő problémát firtató kérdésünkre elmondta, a gond az, hogy ugyan társadalmi szervezet a MÖSZ, a szövetség elnöke mégis egymaga állítja össze a válogatottat, ő mondja meg, kik, hova menjenek edzőtáborba, kik, hova utazhatnak versenyekre, ki mennyi támogatást kaphat. Csötönyi Sándor személyes érdekei által vezérelt a magyar amatőr ökölvívás, ami végső soron oda vezet, hogy a kevés a jó versenyző és még azok közül sem a legjobbak jutnak ki a nemzetközi viadalokra.

Csötönyi úgy kezeli a sportági szövetséget, mintha a saját Kft.-jét igazgatná, ami nem lenne baj, ha a MÖSZ magánpénzből működne, nem pedig adóforintból. Hiányolom a transzparenciát

– érvelt Rácz Félix.

A menedzser jelentős problémaként veti fel, hogy a szövetség holdudvart finanszíroz versenyzők helyett.

Hatalmas a kontraszt. Több alkalmazottja van a szövetségnek mint amennyi ökölvívó támogatást kap. Emellett 30 feletti edzőt fizet a szövetség egyrészt a MOB, (immár sportállamtitkárság) Kiemelt Edzői Programjából, másrészt a sportágfejlesztési támogatásból. Ezzel szemben három versenyző részesült Gerevich-alapítványi támogatásban, Harcsa Zoli, Bacskai Balázs, Csóka Nándor, de ugye azt sem a szövetségtől kapják, hanem eredmény után az állam. Engem folyamatosan azzal vádol az elnök úr, hogy elszipkázom a tehetségeket az amatőr boksztól és ezért nem tudnak felnőtt versenyeken eredményt elérni. Ezzel szemben állítom, azért adják a fejüket már 18-20 éves srácok is profinak, mert a szövetség nem tudja a sportágnak tartani a tehetségeket, lévén nem biztosítja a megélhetésüket. Legutóbb Szörös Márk és Kontrecz Márk két tehetséges fiatal bunyós is azért ment el profinak, mert nem tudták fenntartani magukat.

Rácz Félix úgy érzi, csak azért egyszemélyes a “háborúja”, azért csak ő szólította fel lemondásra az elnököt és kiszolgálóit, mert a sportágban a klubok és edzők többségének egzisztenciális kérdést jelent, hogy kit támogat a szövetség. Félnek a retorziótól.

A szövetség nemrég közleményben reflektált Rácz Félix “vádjaira”, amelyben azt írták:

Csötönyi Sándor nem szolgált rá az igaztalan és becstelen támadásra.

Megjegyezzük, Csötönyi Sándornak igazán nincs miért haragudnia Rácz Félixre; valószínűleg rajta kívül még soha senki nem nevezte őt Jézuskának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik