Sport

Hosszú Katinka: Fel kell tölteni a válogatott “nagy öregjei” mögötti űrt

Hosszú Katinka kedden sajtótájékoztatót tartott, melyen üzleti partnerei jelenlétében azt mondta:

Nagyon hosszú és kemény év volt, olimpiával, Európa-bajnoksággal, világkupa-sorozattal és rövidpályás világbajnoksággal, de nagyon sikeres, ezt azért az úszásban könnyű mérni. Többször is kérdezték tőlem, hogy jövőre miképpen tudnám ezt felülmúlni, de azzal, hogy itthon lesz a világbajnokság, már a győzelem biztosan tízszer annyit jelent majd.

Rióban háromszor diadalmaskodott a magyar űszónő, aki a windsori rövidpályás világbajnokságon minden létező rekordot megdöntött. A kerekasztal-beszélgetés után az mno.hu-nak mesélt az Iron Nationről a 27 éves úszónő:

A cégünk már 2013-ban megalakult. Az egyik nagy cél az volt, hogy fiatal, tehetséges magyaroknak adjunk munkát; az idei évben pedig több, mint kétszeresére növekedett a vállalkozásom. Amikor elkezdtük, azt mondták, a vállalkozó az az ember, aki sohasem alszik, mert keményen dolgozik, és folyamatosan adódik új lehetőség. Ha lefekszem, nekem is kattog az agyam, hogy „ezt még kéne, azt pedig jobban lehetne”. Ami viszont például fontos egy cég életében, az az évzáró buli, ahol az emberek megünneplik a sikert. Az emberi erőforrás nagyon kell, és ha már megtartjuk őket, szem előtt kell tartani, miként kell őket vezetni. Mi Shane-nel (Shane Tusup, Hosszú Katinka edző-férje – a szerk.) együtt végezzük ezt a tevékenységet, de jelenleg az úszás miatt csak „fél időnk” van rá. Az embereinket pedig akkor kell motiválni a legjobban, ha minden jól megy. Amikor nem úszunk, azon vagyunk, hogy jobban csináljuk a céget, vagy tervezzük a jövőt. A kikapcsolódásra nehéz időt találni.

Pályafutásáról is vallott a háromszoros olimpiai bajnok, aki kifejezetten pragmatikusan áll hozzá a sporthoz.

Amikor Shane-nel elkezdtünk dolgozni 2012-ben, úgy döntöttünk, hogy a pályafutásom egészét úgy fogjuk felépíteni, mint egy vállalkozást. Innováció, csapatmunka, motiválás, mind olyan fogalmak, amelyek összekötik az úszást és egy cég működését. Megvannak a célok, és tudjuk, hogyan kell rá felkészülni. Ha becsúszik valami gond, akkor azt rugalmasan kell kezelni. A kudarcokat át kell beszélni, és tanulni kell belőlük. Nem akarom nagyképűen innovátoroknak hívni magunkat Shane-nel, de a mi programunk új. Az benne a nehéz, hogy nincs rá példa, folyamatosan kísérletezni kell, mi az, ami jó, mi az, ami nem, és jönnek a kételyek is. Az út nehéz, de bízni kell abban, hogy működni fog idővel, és rugalmasnak is lenni, hogy az ember változtasson, ha szükséges. Nagyon sokat versenyzem, és sok számban indulok el egy-egy viadalon. Ezt egy keretben kell értelmezni, amelyet 2012-ben még csak a média aggatott rám Iron Lady néven, aztán brand szintjén kezdett növekedni, és ma már az Iron Nationnél tartunk. Voltaképpen a branddel kezdődött, utána jött a cég maga és a termékek.

Az utánpótlás-nevelés Hosszú szerint kifejezetten fontos, és ebből már – úszoklubja révén – ő is kiveszi a részét.

Amikor lemegyünk az uszodába, nem vagyunk egyedül, a gyerekek pedig odarohannak hozzám. Ez talán a legfontosabb számomra az úszásban. Tök jó egy-egy érem, de az az inspiráció és tudás, amelyet az ember átad az útját járva, azért éri meg. Magának a klubnak az eredményeit talán csak 10-15 év múlva fogjuk látni. Fel kell tölteni azt az űrt, amely a jelenlegi válogatott „nagy öregjei”, Gyurta Dániel, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, és a Verrasztó testvérek mögött van.

Hosszú Katinka Svájcban nyolc aranyérmet nyert, az ünnepek után megkezdi a felkészülést a 2017-es évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik