Sport

Kézi-Eb: A 12 gólos győri átlövő vezérletével Eb-győztes a norvég válogatott

Vasárnap este rendezték a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság döntőjét, melyben Hollandia és Norvégia mérte össze erejét.

A torna legértékesebb játékosa, Nycke Groot lőtte az első gólt, de Nora Mörk bombája után már a norvégok vezettek (2-3).

Danick Snelder 4. találata után vették vissza a vezetést a hollandok, sőt, Maura Visser hetese után már hárommal mentek. Kapusuk, Tess Wester ihletett formában védett, amit lehetett, megfogott az első 15 percben.

Yvette Broch lőtte a narancsmezesek 12. gólját, a norvégok csak futottak az eredmény után ekkor. Mörkben bízhattak viszont a skandinávok, a győri átlövő már az ötödik gólját lőtte, így feljött egy gólra a csapata.

Sőt, Emilie Hegh Arntzen szerencsés találatával már a norvégok vezettek (13-14) az első félidő végén, melyet Groot bombája zárt (15-15).

Camilla Herrem góljával indult a második félidő, lerohanásból talált be a norvég, majd Groot egyenlített egy szép betörés után.

Stine Oftedal duplája után ismét elhúztak kettővel a norvégok, sőt a 43. percben már négy volt közte, Mörk bombázott a jobb felsőbe. Herrem lerohanásból szerzett találata után pedig 21-26 állt az eredményjelzőn negyedórával a vége előtt.

Tíz perc volt már csak hátra a fináléból, ekkor 28-25-re vezettek a norvégok. Kari Aalvik Grimsbö bravúrokkal vétette észre magát, elbizonytalanította a holland lövőket.

Lois Abbingh hetesből köszönt be, feljöttek -2-re a hollandok négy perccel a vége előtt. Mörk a 12. gólját lőtte átlövésből, elképesztően teljesített a győri jobbátlövő.

Egy perccel a vége előtt az egyenlítésért támadhattak a hollandok, Grimsbö azonban kiszedte a labdát a bal alsóból. Az utolsó másodpercekben Snelder hibázott, így nem volt esélye az ikszre a holland válogatottnak.

Thorir Hergeirsson tanítványai megvédték címüket, egyben Norvégia 7. Eb-győzelmét ünnepelhették. A magyar válogatott a 12. helyen zárta a kontinenstornát.

Európa-bajnokság, döntő, végeredmény:

Hollandia – Norvégia 29-30 (15-15)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik