Sport

Párhuzamok és ellentétek Märcz Tamás és Dr. Kemény Dénes között

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége csütörtök délután Märcz Tamásnak szavazott bizalmat és kinevezte a férfi válogatott szövetségi kapitányának.

Dr. Kemény Dénes elnök a szavazást követően úgy fogalmazott, az egy dolog, hogy az elnökség rá szavazott, de még meg is kell egyezni vele. Ezzel kapcsolatban az új kapitánynak nincsenek kételyei, első interjújában gyorsan rövidre zárta a kérdést: “Biztos vagyok benne, hogy meg tudunk állapodni.”

Az új kapitány tisztában van vele, bármilyen időszakot él meg a magyar vízilabda, a célok mindig a legmagasabbak. Legyen szó barátságos meccsről, olimpiai döntőről, a cél mindig a győzelem. Folyamatosan nyomás alatt van a kapitány és ez mindig is így volt és a jövő évi budapesti világbajnokságon is így lesz.

Bár vélünk némi furcsa és örök optimistaként akár sokat sejtetőnek is gondolható párhuzamot fölfedezni Märcz Tamás és Dr. Kemény Dénes között, azért kijelenthető, nem ugyanabból a startpozícióból indul a két szakember.

  • Az edzőként háromszoros olimpiai bajnok Keményt 43. életévében nevezték ki szövetségi kapitánynak 1997-ben, épp abban az életkorban, amelyben most egykori tanítványa, Sydney olimpiai bajnoka van.
  • Kora vízilabda-válogatottjában nem Kemény vitte a prímet, ahogy Märcz is peremember, amolyan bárhol bevethető Jolly Joker voltamaga idejében.
  • Kinevezése előtt Comóban töltött el játékosként, majd játékos edzőként tíz évet, Märcz kis megszakítással tizenkettőt Olaszország különböző helyein, az utolsó négy évet épp Nápolyban.

A fenti három pontot lehet akár pozitív előjelnek tekinteni, azonban nem szabad elfelejteni, van itt valami, amiben összehasonlíthatatlanul nehezebb dolga van a frissen kinevezett kapitánynak.

1997-ben Kemény Dénes édesapja unszolására adta be szövetségi kapitányi pályázatát. Kemény Ferenc, uszodai nevén “Fecsó bá” annak a Kásás Tamás, Kiss Gergely, Biros Péter, Fodor Rajmund, Szécsi Zoltán nevével fémjelzett 1976-77-es születésű Aranygenerációnak volt az utánpótlás válogatottaknál az edzője, amely már ifjúsági kortól együtt játszott és amely az összes korosztályos versenyen szinte veretlenül verte végig a világot.

Kemény Dénes hivatalba lépésekor ők adták a későbbi Aranycsapat gerincét és bár 15 éves regnálása alatt rendre épített be új embert a kapitány, mégis kijelenthető, mindhárom győztes olimpián ők húzták a szekeret.

“Fecsó bá” idén a 83. életévét tapossa, már rég nem dolgozik az utánpótlásban, ahogy nem látszik a nyoma annak az újabb Aranygenerációnak sem, akikből fiatalíthatna, újra építkezhetne Märcz Tamás.

Minden edző abból főz, amilyen alapanyaga van. Szurkolunk Märcznek, de nehéz dolga lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik