Sport

Gyárfás úgy megy, hogy még egy picit marad

Szerda délelőtt zárt elnökségi ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség. Mint ismert a MÚSZ korábbi elnöke Gyárfás Tamás november 30-án távozott a szövetség éléről. Akkor így indokolta döntését a posztot 23 évig betöltő sportvezető:

Kívánom, hogy a legeredményesebb sportág közgyűlése a legalkalmasabb elnököt válassza meg. Ezennel lemondok, mert úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban.

A 15 fős MÚSZ elnökség zárt ülést rendelt el (Hargitay András szövetségi kapitány javasolta ezt, személyiségi jogokra hivatkozva). Kiss László a botrány után nem szavaz, és a helyszínen sincs jelen csakúgy, mint Szántó Éva aki időközben a BP2017 Kft. ügyvezetője lett, így 13 tag gyűlt össze a zárt elnökségi ülésen.

Tóth István, a szentendrei Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület elnöke részt szeretett volna venni az elnökségi ülésen, de kiküldték. A klubvezető egyébként csak simán kíváncsi lett volna a valós tényekre.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Ami a lehetséges utódokat illeti: Czene Attila neve az elsők közt merült fel. Az olimpiai bajnok 2010 és 2012 között az Emmi sportállamtitkárságának vezetője volt, így szakmai tapasztalattal is rendelkezik.

A 2017-es vizes vb-t szervező bizottságának vezetője Seszták Miklós is esélyes volt a posztra. A fejlesztési miniszter azonban nemrég úgy nyilatkozott: nem lesz elnök.

A MÚSZ szakmai vezetéséért felelős alelnöke, Sós Csaba szakmailag talán a legkompetensebb lenne a pozícióra, de több interjúban is egyértelművé tette: nincsenek elnöki ambíciói.

Hornyák Viktor Gyárfás Tamás egyik nagy ellenlábasaként jelentkezett be a posztra, melyre Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszót is esélyesnek tartotta a szakma.

Bienerth Gusztáv, gazdasági szakember korábban a futballban és a kézilabdában is megfordult, róla azt mondta Hosszú Katinka: személyesen nem ismeri, de jókat hallott róla.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu

Paulo Barelli, az Európai Úszó Szövetség elnöke egyébként kedden úgy nyilatkozott: Gyárfás Tamás MÚSZ-elnökségről történő lemondása egyáltalán nem befolyásolja az európai és világszövetségben betöltött pozícióját. (A 67 éves sportdiplomata a FINA alelnökeként a nemzetközi szervezet kommunikációs tevékenységét irányítja.)

A MÚSZ elnökségi ülésén Gyárfás Tamás megindokolta és hivatalosan is megerősítette lemondását, amelyet az elnökség azzal a kitétellel – és egyben kéréssel – fogadott el, hogy Gyárfás az új elnök megválasztásáig maradjon “hivatalban”, a folyamatban lévő és halaszthatatlan ügyeket vigye tovább.

A MÚSZ alapszabálya kimondja hogy az elnök lemondása esetén rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni. Erre 2017. január 8-án kerül sor, a közgyűlés egyetlen napirendi pontja az új elnök megválasztása lesz.

Az elnökség megszavazta a jelölő-bizottság tagjait is, Ugrin Tamás, Fábry György és Pozsgati Tamás ügyvédeket. Az ülésen az elnökség egyetlen tagja sem mondott le mandátumáról – írja közleményében a MÚSZ.

Korábban Tóth Ákos elnökségi tag felvetette, hogy az elnök mellett az egész elnökségnek le kellene mondania. Úgy tudjuk, zárt ajtók mögött ez is szóba került, de ebben a kérdésben végül az eszmecsere után egyhangú döntést hozott a tagság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik