Sport

Hosszú Katinka: Nem akarok összevissza beszélni

Hosszú Katinka történelmet írt a windsori rövidpályás világbajnokságon. 9 érmet (7 arany, 2 ezüst) szerzett, az Nemzei Sport szakújságírója arról kérdezte a 27 éves úszónőt, maximálisan elégedett-e a teljesítményével:

Nem vagyok az teljes mértékben. Az érmekkel egyébként elégedett vagyok, meg úgy összességében a hat nappal is; rendesen büszke vagyok magamra, mert nagyon kemény volt ez a majd’ egy hét. Viszont én

azt hittem, jobb időket tudok majd úszni Windsorban…

Az első három napon különösen nehézkesen ment az úszás, a mozgásom nem volt olyan laza, mint amilyen szokott lenni a nagyobb versenyeken.

Az Iron Lady a világkupán modellezte azt a fajta sorozatterhelést, amit a vb-n vállalt 11 szám megkövetelt.

Ott két nap alatt tíz-tizenkét, sőt néha tizennégy számot is leúsztam, volt olyan, hogy száz háton, kétszáz pillangón és négyszáz gyorson versenyeztem úgy, hogy a számaim között csak egy-egy finálé volt, és még így is 2:03-as időt mentem kétszáz pillangón és négy percet négyszáz gyorson, azért ez elég rendesen növeli az ember önbizalmát. A legfontosabb, hogy nem szabad túlságosan előre tekinteni, csak az első feladatra kell koncentrálni, ha azon túl vagy, a következőre, és így tovább. Shane (Shane Tusup, Hosszú Katinka edző-férje – a szerk.) mindig azt mondja nekem, és ezzel már a terhet is leveszi a vállamról, hogy bírom, ameddig bírom, ezzel nem kell foglalkoznom.

A tervezés folyamatáról is megosztott kulisszatitkokat a 27 éves sztársportoló:

Amikor a novemberi százhalombattai országos bajnokság után megbeszéltük Shane-nel, mely számokat vállalom Windsorban, az egészet elfelejtettem. Onnantól csak arra összpontosítottam, hogy a vébé első napján a kétszáz gyors, a négyszáz vegyes és a száz hát vár rám. Muszáj így gondolkodni, másként nem is lehetne bírni. Ha az ember nem a közvetlenül előtte álló feladatra fókuszál, hanem a nagy egészet nézi, könnyen megijed. Tizenkét számot vállaltam, tizenegy lett belőle, de végig lehet gondolni, az hány rajtkőre állást jelent, milyen irdatlan sok métert – ha ebbe belegondolok előre, biztos, hogy nehezebben állok oda a rajthoz. Különben is: ma ma van, azzal mit kezdjek, hogy mi lesz holnap?

Arról is kérdezték az Iron Ladyt, miért csak Facebook-posztokban közli a véleményét:

Mert nem akarok összevissza beszélni, és a sárdobálás sem a mi műfajunk. Mindenki azt szeretné, ha végre változna valami az úszósportban, a lényeg, hogy ezek a változások pozitívak legyenek, és előremutassanak. Az pedig, hogy az úszók többsége ugyanazon az oldalon áll, hogy képesek vagyunk együtt gondolkodni és együtt fellépni egy jó ügy mellett, hihetetlenül felemelő érzés. Ezt Windsorban is éreztük. Jó kis csapat lehetünk, mert a cél az, hogy a magyar válogatott igazi csapat legyen. Valami elindult, ez egyértelmű

Hosszú Katinka karácsony előtt Svájcban áll rajtkőre, majd az ünnepek után megkezdi a felkészülést 2017-re. Július 14. és 30. között Magyarország rendezi a világbajnokságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik