Sport

Hosszú Katinka minden létező műfajban az élen

Hosszú Katinka parádésan teljesített a windsori rövidpályás úszó világbajnokságon. A 27 éves versenyző vasárnapről hétfőre virradó éjjel megnyerte hetedik egyéni aranyérmét. 100 pillangón az amerikai Kelsi Worrell és a japán Rikao Ikee előtt csapott célba az Iron Lady, így ismét rekordot állított fel, hiszen ennyi diadalt korábban egyik úszó sem volt képes bemutatni egy vb-n.

Hosszú Katinka így a rövidpályás világbajnokságok női örökranglistáján minden létező műfajban az élre került – írja a Magyar Úszó Szövetség. A vb-k történetében egy viadalon még férfi versenyző sem nyert kilenc érmet (7-2-0), az eddigi rekordot Ryan Lochte tartotta nyolc diadallal. Emellett a bajai születésű sportoló rendelkezik a legtöbb egyéni arannyal (13), illetve a legtöbb éremmel is (22: 13-7-2).

Az 1989-es születésű versenyző így egy medálnyira megközelítette Cseh Lászlót, aki a magyar és az európai örökrangsort vezeti 70 éremmel olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról (35-18-17). Hosszúnak ez volt a 69. dobogós helyezése (42-17-10). Kettejük versenyfutása a 2017-es budapesti világbajnokságon folytatódik.

Magyarország a második helyen zárt az érmetáblán az Egyesült Államok mögött, a hölgyek mezőnyében ki más, mint Hosszú Katinka (9 érem 7 arany, 2 ezüst, 42 pont), a férfiaknál a dél-afrikai Chad Le Clos végzett az élen (4 érem: 3 arany, 1 ezüst, 20 pont).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik