Sport

Kézi-Eb: a hősiesen küzdő magyar válogatott bejutott a középdöntőbe

Legalább négy góllal kellett legyőzni Montenegrót a továbbjutáshoz, 21-14-re győztünk!

A magyar csapat még sosem kezdte két vereséggel az Európa-bajnokságot – mostanáig. A csehek és a dánok ellen elveszített mérkőzések után így az is benne volt a pakliban, hogy a válogatott története során először nem jut be a középdöntőbe.

Hogy ez ne következzen be, ahhoz le kellett győzni Montenegrót. Hogy biztosan továbbjussunk négy góllal, és ennek szellemében kiválóan kezdett Kim Rasmussen együttese, 2-2 után fokozatosan lépett el ellenfelétől, a 26. percben, Görbicz gólja után pedig már 10-6-ra vezettünk. A félidőben 11-6 volt az állás, ebben nagy szerepe volt a kapuban remeklő Januriknak.

Fotó: MTI
Janurik Kinga beállítása nyerő húzás volt Fotó: MTI

A második félidő elején nagyon nem ment a góllövés, fel is jöttek 11-9-re a montenegróiak, de Erdősi góljával megtört a gólcsendünk, meg is nyugodtak a játékosok. Janurik továbbra is brillírozott a kapuban, és összességében jól menedzselte a csapat a meccset, Montenegró türelme pedig elfogyott, így egyre több hibával játszottak. Nem is tudták szorossá tenni a meccset, 21-14-re nyertünk és bár nulla pontot viszünk magunkkal, de ott vagyunk a középdöntőben!

Görbicz Anita öt góljával volt a csapat legeredményesebb játékosa, Janurik Kinga pedig 32 dobásból 19-et kivédett, ami fantasztikus, 59 százalékos hatékonyság!

A középdöntőben Norvégiával, Romániával és Oroszországgal találkozunk.

Eredmény – női kézilabda-Eb, 3. forduló, C csoport

Magyarország – Montenegró 21-14 (11-6)

a magyar csapat gólszerzői: Görbicz 5, Schatzl 4, Klivinyi, Kovács A. 3-3, Lukács 2, Bódi, Erdősi, Hornyák, Triscsuk 1-1

Vége a mérkőzésnek, a magyar válogatott 21-14-re nyert és bejutott a középdöntőbe!

2. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Jön az utolsó öt perc. Gyerünk, lányok! Raicevic (Knezevic) akarta eljátszani a nagyhalált Görbicz mellett, nem ért kiállítást szerencsére. Despotovic révén próbálnak az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a montenegróiak (19-13). Eldőlt? Reméljük igen! Kovács távoli bombája akadt be, amire Jaukovic válaszolt (20-14). Schatzl dob újabb gólt (21-14). Még egy montenegrói kapufa. Vége! Ott vagyunk a középdöntőben!

51-55. PERC: Jön az utolsó 10 perc, hajrá, magyarok! Janurik! Most Klikovac távoli lövését védte. Az ellenfélnél maradt a labda, Despotovic dobott bombagólt (17-12). Kovács a hajrára találta meg magát, itt a második gólja – és milyen jókor (18-12). Kimaradt montenegrói támadás, majd elcsúszott egy védő, Klivinyi köszönte szépen és kidobta a felső sarkot (19-12). Janurik védett ismét, ezt lassan már le sem kell írni, mert evidencia. Klivinyi cselezett ki mindenkit, de a lécet találta el.

46-50. PERC: Elmaradt egy magyar hetes… Majd Janurik védett ismét nagyot, hogy aztán a túloldalon Schatzl állítsa vissza a négygólos különbséget (14-10). Görbicz rántotta össze a montenegrói védelmet, Schatzl pedig gólt szerez ebből (15-10). Ramusovic válaszol gyorsan az ellenféltől, de Kovács visszaállítja az ötgólos különbséget (16-11). Görbicz talpról dobja a 150. Eb-gólját (17-11). Időt is kért Montenegró.

41-45. PERC: A végletekig játszottunk egy támadást, aminek a végén Hornyák emelkedett magasra és védhetetlenül a kapuba bombázott (13-9). Egy szépen kijátszott montenegrói támadás végén Ramusovic eredményes (13-10). Görbicz pörgetett lövése a kapufáról pattant ki, de Kisfaludy megszerzi a kipattanót. Erdősi trükkös próbálkozását azonban védi a kapus. JANURIK!!! Grbic lövését védte a rövid oldalon.

36-40. PERC: Janurik újabb bravúrja után Görbicz adta el a labdát, Grbic pedig most érvényes gólt szerzett, Kim Rasmussen időt kért, mivel eddig még nem dobtunk gólt a második félidőben (11-9). Emberelőnyben a magyar válogatott, Erdősi első góljával megszerezzük az első találatunkat a második félidőben (12-9). Kapkodó most a játék mindkét oldalon. Nem csoda, a továbbjutás a tét.

31-35. PERC: Megy a második félidő, Montenegróé az első támadás, Toskovic megpattanó lövése pedig utat talált a kapunkba (11-7). Görbicz lövését védte a kapus. Hornyákot küldték ki két percre, az első montenegrói támadást kivédekeztük. Triscsuk adta el a labdát, Malovic büntet (11-8). Klivinyi lövése kimaradt, Mehmedovic gólt dobott, de a vonalra lépett, érvénytelen. Mák, mert feljöttek volna mínusz kettőre.

Véget ért az első félidő, és eddig le a kalappal a magyar válogatott előtt, amelyik már az első pillanattól kezdve nagyon koncentráltan játszik, Janurik Kinga pedig brillírozik a kapuban, 15 dobásból 10-et védett ki eddig. Most egy kis pihenő, majd remélhetőleg egy hasonló második félidő következik. Ne feledjük, ha négy góllal nyer a magyar csapat, továbbjut a középdöntőbe!

1. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Görbicz gólja után néggyel vezetünk (10-6)! Időt is kértek a montenegróiak. Januriknak a védelem is besegít, most két blokk is érkezett. Nagyot harcolnak a lányok! Triscsuk dobása kimaradt, majd Janurik védett, visszakerült az ellenfélhez a labda, de úgy dobtak gólt, hogy a vonalra léptek, érvénytelen. ÖTTEL vezetünk! Most nem lehetett megállítani Triscsukot (11-6). Vége az első félidőnek.

21-25. PERC: Janurik újabb bravúrja után nem tudtuk növelni az előnyt, Triscsuk lövését a montenegrói kapus hárította. Rajcic is jó formában véd, ziccert fogott, a leindításból pedig gólt dobott Montenegró, Mehmedovic maradt üresen (7-6). Kim Rasmussen időt kért. Az időkérés után háromra növeljük a különbséget: Görbicz kétszer verte meg egymás után a védelmet, közben Janurik is bemutatott egy védést (9-6). Nem adták meg egy gólunkat, majd Szekerest küldték ki két percre, de Janurik ismét bemutatott egy bravúrt! 15-ből kilencet védett.

16-20. PERC: Schatzl harcolt ki egy hetest, ráadásul két percig emberelőnyben leszünk. Görbicz dobta be a büntetőt (6-4). Támadóhibák és labdaeladások mindkét oldalon, majd Mehmedovic töri meg a gólcsendet, de azonnal jön a válasz Bódi részéről a jobb szélről (7-5).

11-15. PERC: Kiperdült a montenegrói játékos kezéből a labda, a leindítást pedig Schatzl fejezte be góllal, megint kettővel vezetünk (4-2). Klikovac révén lopakodik közelebb az ellenfél, de Klivinyi megint villant (5-3). Janurik a kapufa segítségével védett, majd később még egy bravúrt bemutatott. Nagyon kell ez a tartás! Eladott magyar labda után Grbic bombázott a hosszú felsőbe (5-4). Janurik szedte ki a felsőbe tartó labdát, hatalmas bravúr volt.

6-10. PERC: Heteshez jutott a rivális, Kiss jött be, de tehetetlen volt Raicevic ellen (2-1). Sok hiba van mindkét oldalon, de amíg vezetünk, nincs ezzel gond. Most egy szép magyar támadás végén Klivinyi lőhetett, de nagy bravúrral védett a montenegrói kapus. Egyenlít a rivális, Ujkic a gólszerző (2-2). Klivinyi most is megtalálta a rést a falon, megint vezetün (3-2).

1-5. PERC: A fehérben játszó magyarok kezdték a meccset, a montenegróiak pirosban. A magyar kapuban ezúttal Janurik Kinga áll, a meccs első gólját Lukács dobja a szélről (1-0). Sőt, egy kivédekezett montenegrói támadás után megint ő eredményes (2-0). Janurik bravúrral mutatkozik be!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik