Sport

Úszó-vb: Hosszú Katinka történelmet írt újabb aranyérmével

Az idei világbajnokságon harmadszor, összességében pedig kilencedszer lett világbajnok 25 méteres medencében.

Hosszú Katinka a rövidpályás úszó-vb második versenynapján már érdekelt volt egy fináléban, és ha már ott volt, 2012 után ismét világbajnok lett 200 pillangón. A második döntője egyik fő száma, a 100 hát volt, az ötödik legjobb idővel (56.74) jutott fináléba.

Az első ötven méter után még csak négy századmásodperc volt az előnye, de aztán begyújtotta a rakétákat és az utolsó 25 méterre úgy fordult, ahogyan a női mezőnyben most csak ő tud. Végül 55.54-es idővel lett újból világbajnok.

Annyira nem örülök az időnek, de a verseny és az arany volt a lényeg. Nem minden úgy jött össze, ahogy szerettem volna, ha mondhatok ilyet, ez kicsit olimpia utáni másnaposság, nehéz koncentrálni egy-egy versenyszámra. Tudtam, hogy nem fognak 56 alatt időt úszni, ezért nekem ez volt a célom. Mindig is erről álmodoztam, hogy ilyen simán tudok nyerni számokat, de most azért egy picit fura

– mondta Hosszú Katinka az M4 Sportnak.

Ez volt összességében a kilencedik világbajnoki aranyérme rövidpályán, amivel minden idők legeredményesebb női versenyzője lett, az amerikai Jennifer Thompsont előzte meg az örökrangsorban. Ryan Lochte az abszolút rekorder 14 elsőséggel.

Hosszú Katinka 2012-ben, Isztambulban kétszer, két éve Dohában négyszer diadalmaskodott, Windsorban a harmadik elsőségénél jár. Van még hat ezüstérme és két bronzérme is – eddig, merthogy még hét egyéni számban érdekelt. Az összesen 17 érem csúcsbeállítás a női mezőnyben, holtversenyben vezet a szlovák Martina Moravcovával, Thompsonnal és a svéd Therese Alshammarral.

Az esti programban a két Hosszú-arany mellett láthattuk Jakabos Zsuzsannát, ő a 100 gyors középfutamában a 11. lett (53.23), így nem jutott fináléba. Döntős volt ugyanakkor a 4×50 mix gyorsváltónk, Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám, Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn négyese a hetedik helyen zárt (1:32.98).

Eredmény – rövidpályás úszó-vb, női 100 hát

1. Hosszú Katinka 55.54

2. Kyle Jacquline Masse (kanadai) 56.24

3. Georgia Davies (brit) 56.45

Ajánlott videó

Olvasói sztorik