Sport

Kézi-Eb: bosszantó vereség a dánoktól, nagyon nehéz helyzetben a magyar válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott négy góllal kapott ki úgy, hogy négy hétméterest is elhibázott. Két meccsből két vereség eddig a mérleg, gólokkal kell verni Montenegrót a továbbjutáshoz.

Mivel a csehek elleni nyitómeccsen kikapott Kim Rasmussen sérülésektől tizedelt csapata, így jól jött volna egy bravúr a dán válogatott ellen. Amilyen sok hibával indult a mérkőzés mindkét oldalon, voltak olyan szakaszai a mérkőzésnek, amikor fel is villant ennek a lehetősége.

Az első harminc percben szoros volt a küzdelem, a dánoknak jött ki jobban a lépés a szünet előtt, de sikerült kétgólos távolságban maradnunk (10-12). A második játékrészben több lehetőség is volt az egyenlítésre, egyikkel sem sikerült azonban élni, Görbicz hetest is hibázott. A dánok szedték össze magukat hamarabb, szép csendben kezdtek ellépni, az utolsó negyedórát már háromgólos fórban várhatták. Bár voltak fellángolások a hajrában, egyszerűen semmi sem jött össze a fontos pillanatokban.

Közben hátul nem tudta a csapat semlegesíteni a dán támadásokat, Kiss 28 dobásból például csak 5-öt tudott kivédeni a 60 perc alatt. A túloldalon Toft jobban teljesített, főleg a második félidő második felében voltak fontos védései, 29 magyar kísérletből 11-et hárított.

Ami még bosszantóbb, hogy négy hétméteresünk is kimaradt, három Görbicz, egy pedig Triscsuk nevéhez fűződik, mindhármat a cserekapus Reinhardt védte.

A magyar válogatott így két mérkőzés után két vereséggel áll, soha nem kezdtük még két zakóval az Európa-bajnokságot. Pénteken Montenegró lesz az ellenfél. És akkor most jöhet egy kis matekozás:

  • ha legalább négy góllal verjük Montenegrót, akkor megvan a továbbjutás a középdöntőbe,
  • ha a csehek pontot szereznek a dánok ellen, akkor elég az egygólos győzelem is Montenegró ellen,
  • a döntetlen vagy a vereség a magyar csapat búcsúját jelenti.

Eredmény – női kézilabda-Eb, C csoport, 2. forduló

Magyarország – Dánia 19-23 (10-12)
a magyar csapat gólszerzői:
Görbicz 6, Kovács 5, Triscsuk 3, Kisfaludy 2, Hornyák, Klivinyi, Bódi 1-1

A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Dánia 4 pont, 2. (és már továbbjutott) Csehország 2 (54-50), 3. Montenegró 2 (49-49), 4. Magyarország 0

Nyitókép: MKSZ/Kovács Anikó

Vége a mérkőzésnek, mindkét csapat sok hibával játszott, de a dánok tudták rendezni a sorokat. Négy góllal kaptunk ki úgy, hogy négy hétméterest is elhibáztunk. Bosszantó.

2. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Szekeres kapta meg a harmadik kétperces kiállítását, számára véget ért a meccs. Kiss lábbal védte Hansen lövését, nagyon kellett ez most. Na, Kisfaludy csökkentette kettőre a különbséget, él még a remény (19-21)! Nielsen az ünnepromtó, hamar visszaállítja a háromgólos különbséget (19-22). Dán kiállítás, magyar hetes, Triscsuk dobását azonban védte ReinhardtErdősi csúszott el, újabb magyar támadás lett oda. Fisker állítja be a végeredményt (19-23).

51-55. PERC: Tíz perc van vissza a meccsből, Kim Rasmussen úgy érzi, most kell rendet tenni a fejekben és időt kért. Megint nem sikerült gólt szerezni az időkérés után, a dánok pedig ellépnek négy góllal (17-21). Ilyen nincs… Görbicz harcolt ki egy hetest, de Reinhardt kivédte… Időt kértek a dánok. Fontos védés Kisstől, de Kovács lövését a túloldalon is kifogta Toft. Na, egy dán labdaeladás után Kovács most a hosszú felsőbe bombázott (18-21).

46-50. PERC: Szép támadás végén Hornyák eredményes, még lőtávolon belül az utolsó negyedóra kezdetén (15-17). Östergaard válaszol egyből a szélről (15-18). A kapusunkat is mezőnyjátékosra cseréltük, úgy támadtunk. Na pont ilyenkor nem szabad eladni a labdát, mert Jörgensennek nem okozott gondot az üres kapuba bedobni a labdát (15-19). Görbicz pörgeti be a dán hálóba a lasztit (16-19). Magyra hetes a dán kapufa után, Görbicz magabiztosan értékesíti, ismét szorosabb a meccs (17-19). A dánok megszívattak minket egy sarokdobásnál, Haugsted a gólszerző (17-20).

41-45. PERC: Újabb magyar hetes, Görbicz most nem hibázott (13-15). Dadog-dadog a magyar támadójáték, az imént sárgát kapó Kim Rasmussen időt is kér, mert elég ötlettelenül támadtunk az utóbbi percekben. Triscsuk talpról, fél magasan eresztett meg egy lövést, Toft védett – nem sikerült gólt dobni az időkérés után. Nem úgy a dánoknak, Haugsted növelte háromra a különbséget (13-16), Görbicz védővel a nyakán eredményes, ráadásul emberelőnybe kerültünk (14-16). Sajnos dán hetes, plusz Szekerest is kiküldták két percre, Jörgensen pedig bedobta a büntetőt (14-17).

36-40. PERC: Kimaradt dán támadás után a végletekig szövögettük a támadást az egyenlítésért, azonban Toft kiszedte a felső sarojba tartó löketet. Hansen emelkedik magasra és a védője felett a kapunkba bombáz (12-14). Ilyen nincs… Kovács lövése a keresztlécen csattant, megszerezte a kipattanót, de a duplázást meg Toft hárította bravúrral. Tranborg a második gólját dobja, most megint kezdenek ellépni a dánok (12-15).

31-35. PERC: És itt is vagyunk! Pontosabban a csapatok, a dánok kezdték a második félidőt. Kimaradt helyzetekkel indult a játékrész, majd Klivinyi zörgeti meg először a hálót, csak egy van közte (11-12). Kiss Éva bravúrral véd egy távoli bombát, majd heteshez jutottunk, Görbicz dobását azonban a kapufa segítségével védte Reinhardt. Klivinyi lövését most védte a kapus, Hansen eredményes az ellenakcióból (11-13). Egy szépen kijátszott akció végén Kovács eredményes (12-13).

Vége az első félidőnek. Mind a két csapat idegesen, sok hibával játszik, a dánok egy minimálisan jobbak. Védekezésben és kapusteljesítményben fel kellene javulni (Kiss Éva 14 dobásból kettőt hárított), mert egyelőre úgy tűnik, ezen az estén el lehetne kapni Dániát.

1. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Görbicz hetese most beszédült, zárkózik Magyarország (8-9). Visszaáll a kétgólos különbség, Jörgensen a rövid alsóba pattintott (8-10). Na, egy védés Kiss Évától, ez most nagyon kellett, hátha megjön az önbizalma. Kovács védővel a nyakán, estében dob gólt, időt kér a dán kapitány (9-10). Hansen megeresztett egy átlövést, bárcsak ne tette volna, mert nagyon beakadt (9-11). Triscsukot lerántani sem tudták, annyira gólt akart dobni, sikerült neki (10-11). Spellerberg a falból eredményes, a túloldalon Lukács lövését védte Toft (10-12). Vége a félidőnek.

21-25. PERC: Na, alakul ez! Amilyen döcögősen indult, kezd belerázódni a magyar válogatott a támadásba, Triscsuk újabb góljával már csak egy a különbség, ráadásul újabb emberelőny (7-8). Kimarad a dán támadás, aztán jön egy magyar hetes, Görbicz nem hibázik, egál… vagy? Nem adták meg… Kovács lövését meg védi Toft. Dán labdaeladás után újabb magyar támadás az egyenlítésért, de Kovács helyzetből tovább passzolta, labdaeladás lett belőle. De La Cour távolról bombázott Kiss kapujába (7-9).

16-20. PERC: Elég kapkodó volt a játék mindkét oldalon, így percekig nem láthattunk gólt. A dánok törték meg a gólcsendet még emberelőnyben (3-5), majd Klivinyi kimaradt lövése után leindításból háromra növelik a különbséget (3-6), Kim Rasmussen időt kért. Jó a folytatás, Kovács cselezte el magát lövőhelyzetig, nagyon kellett ez a gól (4-6). De ott az újabb dán bejátszás, Nielsen a gólszerző (4-7). Magyar emberelőny, Kovács szerzi meg a második gólját (5-7). Heteshez jutottak a dánok, Jörgensen dobta be, de utána egy szép Klivinyi-Triscsuk akció végén jött a magyar gól (6-8).

11-15. PERC: Toft védése után kimarad az első dán dobás is, de nem sikerül kihasználnunk. Kisfaludy kap sárgát védekezésben, majd egy távoli bombát Kiss a keresztléc segítségével véd. Megint nem tudjuk ezt kihasználni, Triscsuk kezéből pördült ki a labda. Szekerest küldték ki két percre, Tranborg aztán nem talált kaput.

6-10. PERC: Alacsonyan röpködnek a sárgák Malmőben és mind a dánokat találják el. Tranborg kapta most. Görbicz lövése akadt el a blokkban, nem tudtuk megszerezni a vezetést, sőt, a túloldalon Jensen eredményes, megint ők vezetnek (2-3). Magyar emberelőny, de Görbicz adja el a labdát. Szekeres is kapott egy sárgát, majd belemenés után a magyarok jöhettek, Bódi a szélről egyenlít (3-3). Nielsen lövése is beakad, eddig még nem hibáztak el egy dobást sem (3-4).

1-5. PERC: Megy a meccs! Pirosban a dánok, zöldben a mieink, mi kezdtük a mérkőzést. A magyar kapuban Kiss Éva. Labdaeladással kezdtük a meccset, rögtön büntettek a dánok, Woller volt eredményes (0-1). Az ellenakció közben Görbicz harcolt ki egy sárga lapot Jörgensennél, majd Kovács dobta telibe a kapust. Görbicz egyenlít hetesből (1-1). Újabb dán támadás zárult góllal, későn léptünk ki Jörgensenre, a rövid oldalra dobott gólt (1-2). Eladott labda mindkét oldalon, majd Östergaard sárgult be. Kisfaludyt találta meg a bejátszás, lefordulásból egyenlített (2-2).

Nyitókép: MKSZ/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik