Sport

Gyárfás elintézte, hogy július 1. legyen az úszás világnapja

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA vezetőtestületének, a Bürónak windsori ülésén eldőlt: 2018-ban Szombathely rendezheti meg a junior férfi vízilabda-világbajnokságot. Ráadásul a FINA július első szombatját az úszás napjának nyilvánította, először 2017. július 1-jén rendezik meg a 207 tagországban.

A kezdeményezés Magyarországról indult, Gyárfás Tamás a hazai sportági szövetség elnökeként (szerdán mondott le) a Magyar Úszás Napjának sikerét alapul véve terjesztette elő tervét hónapokkal ezelőtt.

A Büró pedig most fogadta el az időközben részletesen kidolgozott javaslatot, melynek köszönhetően jóformán egyszerre úszik majd az egész világ jövőre – olvasható a FINA közleményében.

Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető-igazgatója bejelentette, hogy a 2022. és a 2024. évi rövidpályás világbajnokság megrendezésére Tajpej, Kazany, Lausanne, Budapest és egy később megnevezendő német város pályázik. A Büró 2017-es, budapesti ülésén dönt majd a házigazdákról.

A windsori rövidpályás világbajnokságon jelen állás szerint 162 ország versenyzői indulnak, bár Cornel Marculescu szerint ez a szám 170 is lehetett volna, ám a vízumkiadással kapcsolatos problémák mindezt meggátolták. Komoly kritikát kaptak a szervezők, amiért az orosz szövetség elnöke, az egykori olimpiai bajnok Vlagyimir Szalnyikov sem kapta meg időben a belépési jogosultságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik