Sport

Női kézi-Eb: Nyertem már érmet, azt az érzést újra át akarom élni

Néhány hónappal a riói olimpiai után új kapitánnyal, és rengeteg sérülttel utazik a női válogatott a kontinenstornára. Az előzmények, a múlt, és a statisztika szerint érmet szerzünk.

Szokták mondani, egy rossz időszakok mindig egy jó követ. Amennyiben ebből, és a statisztikákból indulunk ki, a női kézilabda-válogatott érmes lesz a vasárnap – magyar szempontból hétfőn – kezdődő svédországi Európa-bajnokságon.

A négy évvel ezelőtti londoni olimpiára nem tudott kijutni az együttes, miután szégyenszemre az arra kvalifikáló brazíliai világbajnokságra sem tudta megváltani a repülőjegyet. Néhány hónappal az ötkarikás játékok után viszont bronzérmes lett a nemzet csapat, az azóta már elhunyt Karl Erik Böhn vezetésével.

Most kísértetiesen hasonló helyzetben van a válogatott. Köszönhetően egy nagyon rosszul sikerült vb-nek Rióba sem jutottak ki a lányok, valamint akárcsak 2012-ben, a szövetségi kapitány is új. Németh András tavaly decemberi távozása után a Magyar Kézilabda Szövetség vezetése alaposan meggondolta kit ültet le a kispadra. Bő öt hónapig rágódott a kérdésen, majd májusban úgy döntött, a dán Kim Rasmussen látja el a kapitánya teendőket a 2020-as tokiói olimpiáig.

A helyzet nem egyszerű

Hiába lett a lengyel női együttes korábbi sikeredzője több mint fél éve kapitány, eddig összesen három felkészülési mérkőzést töltött együtt a csapattal. Ennek ellenére az októberi Szlovénia elleni találkozón győzelemmel debütált, valamint az Eb előtt megnyert Kárpát Kupa is bizakodásra ad okot.

A kontinensbajnokság előtti sajtótájékoztatón ennek ellenére, vagy éppen a kevés összetartás miatt a dr. Kocsis Máté vezette elnökség óvatos maradt, amikor nem fogalmazott meg konkrét elvárást a csapattal szemben.

Ezúttal konkrét helyezésbeli elvárást nem határoztunk meg, biztos, hogy a kapitány a legjobbat fogja kihozni a viharvert keretből. Azt szeretnénk, ha minden magyar büszke lenne a csapatra

– nyilatkozta az MKSZ elnöke.

A kevés együtt töltött időről nyilatkozott a 24.hu-nak a válogatott és az FTC-Rail Cargo Hungaria védelmének oszlopos tagja, Szekeres Klára:

Nem volt egy nagyon hosszú felkészülésünk, úgyhogy azt gondolom, még az Eb-n is folyamatos tanulni fogunk. Ennek ellenére az alapokon túl vagyunk. Az idő rövidsége ellenére sikeresnek ítélem a felkészülést.

Miért is viharvert keret?

Rasmussen mester ismét megtapasztalhatta, nem könnyű az edzők élete, főleg, ha önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe. A dán szakemberrel pedig most ez történt.

Volt egy megálmodott legjobb kerete a fejében, melyből négy játékos (Tomori Zsuzsanna, Szöllősi-Zácsik Szandra, Korsós Dorina és Kovacsics Anikó) már kidőlt, de orrcsonttörés miatt veszélyben van Szucsánszki Zita szereplése, valamint Triscsuk Krisztina játéka sem biztos, ő a vállával bajlódik.

A szövetségi kapitány hozzáállásáról mindent elmond, hogy nem foglalkozik a sérültekkel, nem keres kifogásokat. Sőt, dicsérte is a magyar kézilabdát, szerinte ez az egyetlen válogatott a világon, amely öt meghatározó játékosa hiányában is képes legyőzni Romániát idegenben. Elmondása szerint erre még a világ legjobbjának tartott Norvégia sem lenne képes.

Fotó: MTI
A kapitány nehéz helyzetben, de nem keres kifogásokat. Fotó: MTI

Sajnálom, hogy a sérültek száma egyre csak nőtt, ettől függetlenül még mindig pozitív vagyok. Maximálisan egyetértek a kapitánnyal, hogy tizenhat nagyon jó játékos van még így is a csapatnál

– mondta Szekeres portálunknak.

Éppen a sok hiányzó miatt jogosan merül fel a kérdés, hogy Szekeres Klára esetleg támadásban is szerepet kap, annak ellenére, hogy klubcsapatában is leginkább a védekezés a fő feladta.

A kérdés felmerült, de csak a hátralévő néhány napban lesznek olyan edzések, ahol ezt gyakorolni tudom. A fő feladatom továbbra is a védekezés lesz. Ennek ellenére ha szükséges, megpróbálom támadásban is a maximumot kihozni magamból.

Esélyek

Az első meccs mindig, minden világversenyen nagyon fontos, most viszont főleg. December 5-én (hétfő, 18.30) Csehország ellen kezdik a lányok az Eb-t, egy győzelem pedig szinte már a csoportból való továbbjutással lenne egyenlő. A lebonyolítás szerint mind a négy csoportból az első három együttes bejut a kétszer hat csapatos középdöntőbe.

Papíron a csehek a C-jelű négyes leggyengébb csapata; őket mindenképp verni kell. A jó kezdés lökést adhat a folytatáshoz, amely könnyűnek finoman sem nevezhető. Két napra rá Dánia (december 7., 20.45), majd újabb két nappal később (december 9., 18.30) Montenegró lesz az ellenfél Malmöben.

A dánokat ismerjük, egyszer ők vernek meg minket, másszor mi kapjuk el őket. Montenegró sötét lő, az olimpián csúnyán lebőgtek (a csoportból sem jutottak tovább), Dragan Adzic kapitány maradt, de érkeztek fiatalok, többek között Djurdjina Jaukovic, aki 19 éves, és a tavalyi korosztályos kontinenstorna gólkirálya volt.

Sokan azt mondják, a csehek a leggyengébbek, de ellenük sem szabad úgy kimenni a pályára, hogy lenézzük őket. Nekünk ott is a maximumot kell nyújtani. A másik két csapat is változott, de félnünk nem kell tőlük, ők sem félnek tőlünk. Az esélyek hasonlóak minden meccsen

– vélekedett Szekeres. Továbbjutás esetén a Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország által fémjelzett D csoportból érkezik majd három ellenfél. A középdöntőre már Helsingborgban kerül sor, tehát utazni kell a válogatottnak.

A középdöntővel kapcsolatban Szekeres így nyilatkozott:

Ott már még keményebb meccsek lesznek, mint a csoportkörben. Én is nézegettem, hogy kiket kaphatunk, az előzetes esélyek alapján minden bizonnyal a norvégokat, az oroszokat és a románokat. Akkor már biztosanszerepelesz a fáradtságnak is, viszont ez minden együttesre érvényes. Biztos vagyok benne, hogy körbeverések is lesznek.

Fotó: MTI
Kiss Éva szerint meccsről meccsre kell haladni. Fotó: MTI

Pikáns kis meccs lehet a románok elleni, főleg, úgy, hogy egyik legnagyobb riválisunk kapitánya október eleje óta a Győri AUDI ETO KC vezetőedzője, Ambros Martín. Ezzel kapcsolatban kérdezte meg a 24.hu Kiss Évát. A válogatott és a Győr kapusa úgy vélte:

Ambrossal nem beszéltünk arról, hogy esetleg az Eb-n összefutunk. Amikor Győrben van, csak a Győrrel foglalkozik, akkor nem kerül szóba a román válogatott.

A talán élete formájában lévő hálóőr nem szeretett volna számolgatásokba belemenni, szerinte a legfontosabb, hogy meccsről meccsre gondolkozzunk, és mindenki a tudása legjavát nyújtsa.

Szekeres és Kiss is elmondta, a csapaton belül konkrét helyezést nem fogalmaztak meg, de a Fradi játékosának van egy saját célja:

Voltam már kint több Európa-bajnokságon, nyertem már bronzérmet. Az egy hatalmas élmény volt, és nekem mindig az a célom, hogy azt újra átéljem.

A női kézilabda-válogatott Eb-kerete

Kapusok: Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)

Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC, német)

Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok)

Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása, a magyar válogatott meccsei

A-csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö): Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

December 5., 18.30: Magyarország–Csehország
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik