Sport

Itt egy őrült sport, amiben egy 15 éves magyar fiú a világ egyik legjobbja

L. Laki Lukács még csak 15 éves, de már a világ legjobb szélcsatorna sportolói között tartják számon. A világ egyik legjobb versenyzője, Leonid Volkov az edzője, aki szerint Lukácsnak minden esélye megvan arra, hogy egyszer szélcsatorna világbajnok legyen.

A fiatalember négy éve hobbiból kezdett el szélcsatornázni, ám hamar kiderült, hogy tehetséges, így a hobbiból gyorsan szenvedély lett, ami rangos világversenyek egyre előkelőbb helyezéseit eredményezte számára. A Space Devils Sport Klub színeiben versenyző fiú a világ legrangosabb profi szélcsatorna versenyén, a Wind Games-en tavaly februárban az ötödik helyen végzett, idén az októberi varsói világkupán pedig a hetedik helyezést érte el.

A célom, hogy világbajnok legyek, amiért mindent megteszek. Évente közel száz órát repülök, sok esetben külföldön, ami iskola és tanulás mellett nem egyszerű

– nyilatkozta a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium kilencedik osztályos tanulója. Az edzésekben egy madridi szélcsatorna, a MadridFly segíti a fiatal versenyzőt, akik néhány hónapja Lukács hivatalos szponzorává váltak.

A világhírű szélcsatorna sportoló Leonid Volkov az edzője, aki barátnőjével, a koreográfus Yulia Karamannal együtt versenyről-versenyre szemet gyönyörködtető zenés-táncos koreográfiát álmodik Lukácsnak.

Lukács nagyon gyorsan tanul és hasonlóan a többi nagy tehetséghez, nemcsak érzéke van a szélcsatorna sporthoz, de kitartóan is gyakorol. Minden esélye megvan arra, hogy hamarosan világbajnok legyen

– mondta Leonid Volkov.

A sportoló hamarosan szeretné más fiatal tehetségeknek is átadni a tudását, ezért elkezdte az edzői képesítés megszerzésével végződő tanfolyamot. A hivatalos papírtól már csak egyetlen vizsgarepülés választja el, ezt követően ő lesz a világ legfiatalabb szélcsatorna edzője.

A csatornasport népszerűsége ugrásszerűen megnőtt az elmúlt öt évben, amihez a szélcsatornák számának növekedése is hozzájárult. Míg tíz évvel ezelőtt alig néhány szélcsatorna létezett, addigra ma már 164 csatorna áll a repülés szerelmeseinek szolgálatában, ezek közül 67 Európában található. Mivel egyes helyeken ötödannyiba kerül, mint az ejtőernyőzés, nem csoda, hogy egyre többen rajonganak ezért a különleges sportért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik