Sport

Két világbajnokság is Budapesten lesz 2019-ben

Magyarország rendezheti a 2019-es, olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságot. A nemzetközi szövetség (UIPM) hétvégi, frankfurti közgyűlésén a tisztújítás mellett helyszínkijelölések is napirenden szerepeltek, a felnőttek 2019-es csúcsversenyének Budapest adhat otthont – derül ki az MTI-hez eljuttatott hírlevélből. Az egy évvel a tokiói játékok előtt esedékes vb-n kvótákat lehet majd szerezni a nyári játékokra.

Budapest előzőleg 1969-ben, 1979-ben, 1989-ben, 1999-ben és 2008-ban rendezett világbajnokságot.

A kongresszuson kihirdették az idei világranglista élcsoportját is, eszerint két magyar a legjobbak között végzett: Földházi Zsófia negyedik, Marosi Ádám pedig hatodik lett.

Az öttusázóké mellett a vívók 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságának rendezési joga is Magyarországé lett a hétvégén.

A sportág nemzetközi szövetségének (FIE) moszkvai kongresszusán Budapest Tbiliszit és Torunt győzte le a vasárnapi szavazáson.vA hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a Csampa Zsolt elnök által vezetett magyar küldöttség a három jelentkező közül elsőként mutathatta be pályázatát. Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó prezentációja után kis híján a szavazás első körében sikerült kiharcolni a győzelmet, mindössze két szavazaton múlt az abszolút többség. A második körből a grúz főváros már kiesett, Budapest pedig 83/51-es aránnyal kerekedett a lengyelországi pályázó fölé.

A magyar főváros legutóbb 2013-ban rendezett vb-t, és már nyolcadik alkalommal lehet a vívók világbajnokságának otthona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik