Sport

Fa Nándor 3-4 órát alszik naponta, esetenként egy liter vizet veszít 30 perc alatt

spirit of hungary, fa nándor (spirit of hungary, )
spirit of hungary, fa nándor (spirit of hungary, )

Varga Lajos, a Spirit of Hungary csapat képviselője nyilatkozott az M4-nek Fa Nándorról és a nyolcadik Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny aktuális szakaszáról.

Rengeteg vitorlacsere van ilyenkor a változó szelek miatt, egy ilyen csere pedig megfelel egy spinning-edzésnek, mivel harminc perc alatt egy liter vizet veszítenek a versenyzők, és Nándinak 63 évesen kell megtennie ezt.

A rutinos magyar hajós november 6-án indult útnak Franciaországból, péntek este pedig már át is lépte az Egyenlítőt 15 ezer óra alatt épített vitorlásával. Fa Nándor mindössze 3-4 órát alszik 20 perces időszakokban, radartávolságonként, de előfordulnak olyan extrém körülmények is, hogy 36 órát is ébren kell lennie egyhuzamban.

Az első hat versenyző egy frontnak köszönhetően meglógott a többiektől, a 7-8. helyen állók azért kapaszkodnak, hogy ne szakadjanak le, ők már csak a következő alacsony nyomású levegőtömegre tudnak “felülni”. A tervek szerint Nándi 90-100 nap alatt szeretne célba érni.

A 63 éves vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Fa Nándor 1993-ban az ötödik helyen ért célba 128 nap után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik