Sport

Az úszókapitány szerint kizárt, hogy Hosszú Katinka országot váltson

24.hu
24.hu

2016. 11. 17. 16:34

Korábban a témában:

Hargitay András úszókapitány volt a Digi Sport Reggeli Start c. műsorának vendége, ahol sok aktuális dologról beszélt, de a legérdekesebb az volt, hogy nekiszegezték a kérdést, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Gyárfás Tamást lemondásra felszólító Hosszú Katinka országot váltson.

Kizárt dolognak tartom

– felelte Hargitay, aki két okot is mondott:

 • Shane Tusup is azt nyilatkozta, hogy magyarnak érzi magát, és Katinkát is rendkívül sok szál fűzi Magyarországhoz,
 • és ennek igazából nem is lenne értelme, mert két évet ki kellene hagynia, hogy egy másik országot képviseljen.

A teljes beszélgetés:

Hargitay szerint ez nem reális dolog és osztja azoknak a véleményét, akik szerint máshol nem is kapnának annyi támogatást, mint a MÚSZ-tól. Na, meg a magyar államtól, amely a kapitány szerint szintén hihetetlenül támogatja. Úgy tudja, saját uszoda is épül nekik.

“Magyarországon Shane-t és Katinkát nagyon megbecsülik. Mi is nagyon megbecsüljük őket. Szeretnénk azt, ha tudnánk velük beszélni, és kialakulna egy normális viszony.”

Hargitay megjegyezte, hogy Hosszúék nem tudják megkerülni a magyar szövetséget, ők nevezik be a világeseményekre.

Most felmerül az a kérdés, hogy akkor ne nevezzük be? Ez akkora butaság lenne, hogy nagyon. Kapitányként vele és az országgal sem tehetem meg, hogy nem nevezem őt be. Ilyen nincsen. A gondolata is nonszensz.

Előzmények több felvonásban:

 1. Gyárfás Tamás kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség ésHosszú Katinka közt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, amiben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, Gyárfás pedig elmondta: felmerült benne ez a lehetőség, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, hogy beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó azonban közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkért vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszókhoz csatlakozva a Verrasztó-testvérek, EvelynésDávid is közleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, amelyben jelezték: megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében!”
 10. A MÚSZ közleményben reagált a szervezetet ért kritikákra, azt szeretnék, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belül problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Wikileaks founder Julian Assange raises his fist prior to addressing the media on the balcony of the Embassy of Ecuador in London on May 19, 2017.
Ecuador urged Britain today to "grant safe passage" out of the country to WikiLeaks founder Julian Assange after Sweden dropped a warrant that drove him to take refuge in Ecuador's London embassy. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.