Sport

Gyárfás elmondta, milyen most a szövetség viszonya Hosszú Katinkával

Mindamellett, hogy a magyar úszók remekeltek a riói olimpián, elég sok zűrös ügy van mostanság a sportágban. Elég csak Hosszú Katinka és a szövetség vitájára gondolni, vagy a klasszis úszónő kizárásáról a rövidpályás ob 50 méter gyors számából, míg legutóbb a Gyurta-testvérek kritizálták a szövetségi kapitányt, Hargitay Andrást – végül Gyurta Gergely indulhat 400 vegyesen a rövidpályás világbajnokságon.

A Bors kereste meg Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét, és arról faggatták, hogy mikor lesz a FINA-elnök, mert sokan azt rebesgetik, az lehetne számára a menekülőút. A szövetség első embere szerint ő nem pályázik a posztra, amúgy is számára most a legfontosabb a 2017-es budapesti világbajnokság. Meg amúgy is:

Nem tudom, miért és hova kellene menekülnöm. A MÚSZ-tagok döntenek az elnök személyéről. Tavasszal egy-egy ellenszavazat és tartózkodás mellett kaptam bizalmat. A sportvezetés, a kormány támogatását az úszás hatékonyan élvezi. Soha nem volt ilyen jó dolgunk.

Amikor a sportági botrányokra terelődött a szó, akkor azt mondta: az a lényeg, hogy szállítja a sikereket a sportág. Remekeltek a magyar úszók Rióban, a londoni Eb-n és a rövidpályás Eb-n is, épülnek-szépülnek az uszodák, a jövő évi vizes vb mellett junior vbt és vizes Eb-t is rendezünk. Azaz a medencén belül és kívül is jól alakulnak a dolgok.

Elismerem, olykor hullámverések vannak. Ez a sportág világklasszisokat vonultat fel, értékes, ha úgy tetszik, egyben nehéz embereket is.

Kiss László leköszönt, de átvészeltük a váltást, Hargitay András helytáll. Hosszú Katinka sorra éri el a sikereket. Ami a szövetség és az úszóklasszis viszonyát illeti, csend van körülötte. Tény: a rövid pályás ob-n ötven méteren rosszul rajtolt. Ettől még változatlanul ő a világ legjobbja, nem homályosulnak el az eredmények. De hogy Gyurta Gergő ügyét se feledjem, azt szerintem a kapitány példás nagyvonalúsággal kezelte. Jót akart, de nem értették meg. Reméljük, Gergő igazolja a rugalmasságát” – sorolta Gyárfás Tamás.

Szerinte a MÚSZ-Hosszú affért nem időszerű felemlegetni, Gyurta Dániel pedig kritizálta ugyan a szövetség működését, Hargity döntése Gyárfás olvasatában azt jelenti, hogy a szövetségi kapitány kifejezte az úszó iránt érzett megbecsülését.

Szabó Tünde szerinte kiválóan végi a munkáját a sport szakállamtitkárság élén, így nem hiszi, hogy eltávolítanák a posztjáról azért, hogy a MÚSZ vezetője legyen. Kiss Lászlóval hétfőn beszélt legutóbb, a szaktudása Gyárfás szerint a régi. Az UTE-tól elküldött Széles Sándor sorsáról pedig úgy véli, hogy majd a piac fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik