dopping (dopping, )
Sport

Dr. Tiszeker Ágnes: Hullanak a fejek, de…

24.hu
24.hu

2016. 11. 09. 11:02

A Magyar Anti-dopping Csoport vezetője súlyos dolgokat árult el a riói olimpia doppingvizsgálataival kapcsolatban.
Korábban a témában:

Dopping terén az általános megtisztulás folyamata akkor kezdődött el, amikor az Armstong-ügy kirobbanása után a nemzetközi kerékpárossport teljes vezérkara kényszerült távozásra, a doppingvétségeket ipari mennyiségben elkövető amerikainak pedig mutatós éremgyűjteménye javarészéről kellett lemondania – fogalmazott Dr. Tiszeker Ágnes a Telekom Sporthír Szolgálat kérdésére.

A Magyar Anti-dopping Csoport vezetője azt is elmondta, hogy a WADA 2016-ban új eszközök bevetésével jelentős eredményeket tudott felmutatni, abból viszont már megint óriási ribillió kerekedhet ki, hogy a Rióban levett minták több mint felével semmit se lehet kezdeni! Mindezért a slendrián, hozzá nem értő és még kellő komolyságot sem tanúsító brazil doppingellenőrök a felelősek.

A MACS vezetője úgy fogalmazott, ha eddig a felkészületlenség és a felelőtlenség mércéjéül a pekingi mintavételek és adminisztratív intézkedések szolgáltak, akkor most Rió mögé szorultak.

A doppingharc pozitívumai

  • Áttörésnek nevezhető, hogy a gondosan őrzött minták megismételt vizsgálata nem volt hiábavaló, hiszen négy, sőt nyolc évvel korábban „tilosba tévedő” sportolók nem csekély részének kellett utólag szembesülnie azzal, hogy mégsem úszhatja meg büntetlenül.
  • Nyomra vezettek a biológiai útlevelek is, amelyek gondos összehasonlításokkal sok turpisságot hoztak a felszínre.
  • Nem csak a kishalakat, azaz a középszerű és névtelen sportolókat fogják ki és dobják oda prédának, hiszen a hálóba nagyágyúk, olimpiai és világbajnoki érmesek is bekerültek.
  • Eszközként megjelent a nyomozás, az Interpol segítségül hívása, az internetes üzenetváltások és megrendelések megfigyelése.
  • Az Egyesült Államokba menekült egykori orosz doppinglabor-vezető egymaga annyi titkot fedett fel, aminek a fele is elegendő lett volna az államilag pénzelt és lefedezett csalásgyár gaztetteinek a feltárásához.

A brazil fejetlenség

  • Kiderült, hogy a brazil olimpikonokat a nyári játékok előtt a kutya sem ellenőrizte.
  • A kontár doppingellenőrök miatt a minták beazonosítása és az archiválás egyszerűen pocsék volt. A levett anyagok körülbelül felével, vagy annál is többel egyszerűen nem lehet mit kezdeni.
  • Emiatt joggal teheti fel a kérdést az érintett sportoló vagy sportvezető, hogy aki meg fennakadt a rostán, az valóban doppingvétséget követett-e el? Ergo perek várhatóak.

 

“Most éppen az atlétika, a „sportok királynője” került a célkeresztbe, ahogy – nem először – a súlyemelés is. Hullanak a fejek, folynak a nyomozások, az IAAF egykori szenegáli elnöke továbbra is házi őrizetben van, miközben a WADA-nak is keményen meg kell küzdenie a jövőjéért. Egyszóval nagy a baj, és még nagyobb is lehet, ha csak felületi kezelés következik, és nem egy alapos műtét” – összegzett a magyar szakember.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.