Sport

Dr. Tiszeker Ágnes: Hullanak a fejek, de…

A Magyar Anti-dopping Csoport vezetője súlyos dolgokat árult el a riói olimpia doppingvizsgálataival kapcsolatban.

Dopping terén az általános megtisztulás folyamata akkor kezdődött el, amikor az Armstong-ügy kirobbanása után a nemzetközi kerékpárossport teljes vezérkara kényszerült távozásra, a doppingvétségeket ipari mennyiségben elkövető amerikainak pedig mutatós éremgyűjteménye javarészéről kellett lemondania – fogalmazott Dr. Tiszeker Ágnes a Telekom Sporthír Szolgálat kérdésére.

A Magyar Anti-dopping Csoport vezetője azt is elmondta, hogy a WADA 2016-ban új eszközök bevetésével jelentős eredményeket tudott felmutatni, abból viszont már megint óriási ribillió kerekedhet ki, hogy a Rióban levett minták több mint felével semmit se lehet kezdeni! Mindezért a slendrián, hozzá nem értő és még kellő komolyságot sem tanúsító brazil doppingellenőrök a felelősek.

A MACS vezetője úgy fogalmazott, ha eddig a felkészületlenség és a felelőtlenség mércéjéül a pekingi mintavételek és adminisztratív intézkedések szolgáltak, akkor most Rió mögé szorultak.

A doppingharc pozitívumai

  • Áttörésnek nevezhető, hogy a gondosan őrzött minták megismételt vizsgálata nem volt hiábavaló, hiszen négy, sőt nyolc évvel korábban „tilosba tévedő” sportolók nem csekély részének kellett utólag szembesülnie azzal, hogy mégsem úszhatja meg büntetlenül.
  • Nyomra vezettek a biológiai útlevelek is, amelyek gondos összehasonlításokkal sok turpisságot hoztak a felszínre.
  • Nem csak a kishalakat, azaz a középszerű és névtelen sportolókat fogják ki és dobják oda prédának, hiszen a hálóba nagyágyúk, olimpiai és világbajnoki érmesek is bekerültek.
  • Eszközként megjelent a nyomozás, az Interpol segítségül hívása, az internetes üzenetváltások és megrendelések megfigyelése.
  • Az Egyesült Államokba menekült egykori orosz doppinglabor-vezető egymaga annyi titkot fedett fel, aminek a fele is elegendő lett volna az államilag pénzelt és lefedezett csalásgyár gaztetteinek a feltárásához.

A brazil fejetlenség

  • Kiderült, hogy a brazil olimpikonokat a nyári játékok előtt a kutya sem ellenőrizte.
  • A kontár doppingellenőrök miatt a minták beazonosítása és az archiválás egyszerűen pocsék volt. A levett anyagok körülbelül felével, vagy annál is többel egyszerűen nem lehet mit kezdeni.
  • Emiatt joggal teheti fel a kérdést az érintett sportoló vagy sportvezető, hogy aki meg fennakadt a rostán, az valóban doppingvétséget követett-e el? Ergo perek várhatóak.

 

“Most éppen az atlétika, a „sportok királynője” került a célkeresztbe, ahogy – nem először – a súlyemelés is. Hullanak a fejek, folynak a nyomozások, az IAAF egykori szenegáli elnöke továbbra is házi őrizetben van, miközben a WADA-nak is keményen meg kell küzdenie a jövőjéért. Egyszóval nagy a baj, és még nagyobb is lehet, ha csak felületi kezelés következik, és nem egy alapos műtét” – összegzett a magyar szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik