Sport

Gyurta határozottan visszautasítja a kapitány vádjait

Közeleg a holtszezon és már megint áll a bál az úszóknál, pont mint tavaly, amikor Hosszú Katinka borította ki a bilit. Most az egész Gyurta-család és Hargitay András szövetségi kapitány között zajlik a tusakodás, ami odáig fajult, hogy hétfőn honlapunk megkeresésére a kapitány fenyegetéssel vádolta meg a Gyurta-fivérek édesapját, Tamást.

Gyurta Tamás a keddi Blikkben reagált.

Jeleztem a kapitány részére, hogy nem szülőként, hanem az Újpest úszószakosztályának vezetőjeként kerestem meg kérdésemmel. Határozottan visszautasítom a vádjait. Továbbra sem értjük, hogyan születhetett meg a versenyző, a szakosztály és az edzők megkérdezése nélkül ez a döntés, amely ráadásul szembemegy a Magyar Úszó-szövetség válogatási elveivel. Az úszás mérhető sportág, s Gergely mindkét számban olyan eredményt ért el, amellyel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

– fogalmazott a kettős, szülő és sportvezető szerepkörben lévő Gyurta Tamás.

Előzmények

A perpatvar azért zajlik, mert Gyurta Gergely korábban majd hat tizeddel jobb időt úszott 400 vegyesen, mint Bernek Péter, ergo előrébb van a honi ranglistán. Bernek viszont Verrasztó Dávid mögött második lett a hétvégi OB-n úgy, hogy majd 5 másodperccel verte Gyurtát.

A szövetségi válogatási elvek szerint normál esetben a ranglistavezető Verrasztónak és a második Gyurtának kellene rajtkőre állnia a decemberi világbajnokságon, ehhez képest Hargitay András úgy döntött Bernek indulhat itt.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a rövidpályás országos bajnokságot követően a Nemzeti Sportban azzal magyarázta döntését, hogy a windsori világbajnokságon a 400 vegyest és az 1500 gyorsot egy napon rendezik. Mivel Gyurta utóbbiban is rajthoz állna, ez túl nagy megterhelés lenne számára. Javaslata szerint Gyurta csak 1500-on úszhat, nem indulhat 400 vegyesen.

Gyurta jelezte, hogy akkor ő inkább lemond az 1500-ról, de a kapitány megmakacsolta magát,

így is a ranglista harmadik Berneket javasolta Verrasztó mellett a másik indulónak. Na ezen Gyurtáék nagyon kiakadtak.

A kiakadás mértékét csak fokozta, hogy a kapitány fejében lévő információ csak egy része látott napvilágot, Hargitay szavai így csúsztatásként hatnak.

A nemzetközi szövetség (FINA) honlapján világosan látszik, december 10-én délelőtt valóban a harmadik szám a férfi 400 vegyes, míg az utolsó, kilencedik az 1500 gyors. De ez mindkét versenyszámban csak a selejtező.

gyurta gergely (gyurta gergely)
Szegény Gyurta Gergely csak úszott, ahogy bírt, pont mint Bernek Péter, most meg rajtuk megy a vita (Fotó: MTI)

A 400 vegyes és az 1500 gyors döntőjét két különböző napon rendezik. Előbbit december 10-én délután, utóbbit majd 24 órával később, december 11-én délután. Gyurta egy ideje kóstolgatja a Hosszú Katinka-módszert, úgy készül, hogy elbírja ezt a terhelést, a világkupákon és a hétvégi országos bajnokságon is több számban állt rajthoz – ezt Virth Balázs, Gyurta edzője osztotta meg a 24.hu-val.

Természetesen honlapunk Hargitayt is megkérdezte mi az oka a csúsztatásnak és a vitának. A kapitány először a 24.hu honlapnak mondta el:

Lehet, hogy van nézeteltérés, vita köztünk, de Gyurta-papa fenyegetésének nincs helye. Márpedig Gergő és Dani édesapja épp az edzőbizottsági értekezlet előtt ért el telefonon, és szó szerint ezt mondta:  “Meg ne próbáljam ezt a javaslatot elfogadtatni, mert abból botrány lesz, óriási botrány.” És lecsapta a telefont. Nem szerencsés, ha a szülők és a hozzátartozók próbálnak nyomást gyakorolni a szövetségi kapitányra, pláne nem ilyen stílusban.

Más kérdés, Gyurta Tamás, a papa jelen esetben kettős szerepben van, hiszen valóban ő az UTE úszószakosztályának elnöke. Az ügy szerdán, a szövetség vezetőségi ülésén folytatódik, majd két hét múlva az elnökségi ülésen kerül végleg pont arra, ki indulhat 400 vegyesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik