Sport

Szenzációsan szerepeltek a magyar gyorskorcsolyázók a világkupában

A vasárnapi hatból öt döntőben volt magyar résztvevő, akik négy érmet, közte két aranyat nyertek a rövidpályás gyorskorcsolyázók calgaryi világkuparajtján, emellett az eddigi három után további négy alkalommal döntöttek országos csúcsot.

Az új idény első magyar győzelme Liu Shaolin Sándoré, aki az 500 méteres táv világbajnoki címvédőjéhez méltóan versenyzett. A pénteki előfutam után vasárnap a negyed- és az elődöntőt, valamint a finálét is magabiztosan nyerte meg. Utóbbi két alkalommal országos csúcsot is döntött: a legjobb nyolc között elért 40.500 másodperces idejével 23 ezredet faragott idén februárban felállított rekordján, majd

az éremcsatában rajt-cél győzelmet aratva ezt javította 40.342 másodpercre.

Liu Shaolin aztán öccsével, Liu Shaoanggal, valamint Burján Csabával és Knoch Viktorral kiegészülve a váltó tagjaként is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel a hollandokat, a dél-koreaiakat és a kanadaiakat megelőzve. Az először fordult elő, hogy mind a férfi, mind a női magyar váltó ugyanazon a vk-viadalon döntős, így az is kuriózum, hogy mindkét négyes érmet szerzett, ugyanis

a szombati elődöntőben országos csúcsot elért Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Jászapáti Petra kvartett harmadik lett a világcsúccsal első dél-koreaiak, illetve a hollandok mögött.

A negyedik érmet 1000 méteren Liu Shaoang szerezte, aki 1:23.600 perces országos csúccsal lett harmadik, ezzel pályafutása első egyéni vk-érmét nyerte. A régi rekordot bátyja tartotta 2014 decembere óta 1:23.788 perccel.

Jászapáti Petra az 500 méteres távon utolsó lett a négyes fináléban, ugyanakkor a negyeddöntőben elért 42.895 másodperces idejével több mint fél másodpercet javított a pénteki előfutamban elért országos csúcsán.

A 11 fős magyar csapat négy éremmel, közte két arannyal, valamint hét országos csúcsjavítással zárta calgaryi vk-hétvégét. Jövő héten péntektől vasárnapig Salt Lake Cityben versenyeznek.

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jeff McIntosh

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik