London, 2016. május 17.
Gyurta Gergely az 1500 méteres gyorsúszás elődöntőjében az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 17-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Sport

Gyurta-ügy: az úszókapitány finoman csúsztatott egyet

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2016. 11. 07. 13:20

Gyurta Gergelynek van a második legjobb ideje 400 vegyesen, mégsem őt nevezné Hargitay András a decemberi világbajnokságra. A baj az, hogy a kapitány magyar sajtóban megjelent válasza sántít.
Korábban a témában:

A magyar szövetségi kapitányok közül az úszónak van a világ legegyszerűbb dolga. Edzéstervet nem ír, edzést nem tart, viszont rengeteget utazik, versenyekre jár. Ezeken az elért eredmények alapján kialakul egy rangsor. Tőle függetlenül. Így aztán az utazik, aki a rangsorban előrébb áll. Elméletileg.

Az amerikai módi szerint Bernek Péter utazna:

Az úszás egyszerű sport. Amerikában semmiképp sem bonyolítják túl a válogatást. Ott már elég régóta fekete-fehér minden, nincs pótválogató, úgynevezett bejelentett csúcskísérlettel, “nyúl segítségével” kivívott olimpiai kvóta, vagy szövetségi kapitány, aki beletolhatja a rendszert a szürke zónába.

Amerikában nem a legjobb időeredmények adta ranglista, hanem az országos bajnokság számonkénti első két helyezettje utazik a világbajnokságra. Nincs vita. Ott nem akarja senki utólag eldönteni, kinek, hol van nagyobb esélye, ezt rábízzák az edzőkre és a versenyzőkre, mondván, nyilván nem vállalnak be ésszerűtlen dolgokat.

Ha viszont mondjuk Michael Phelps csak negyedik volt az országos bajnokságon egészen biztosan nem nevezték abban a versenyszámban a világversenyre.

Ezért Amerikában az egyéni sportokban ismeretlen a szövetségi kapitányi pozíció.

A gyakorlat más. Gyurta Gergely majd hat tizeddel jobb idővel rendelkezik 400 vegyesen, mint Bernek Péter, így hiába lett utóbbi Verrasztó Dávid mögött második a hétvégi országos bajnokságon, normál esetben ebben a versenyszámban előbbinek kellene rajtkőre állnia a decemberi világbajnokságon.

Mégsem így lesz, hanem pont fordítva, amin Gyurtáék érthetően kiakadtak.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a rövidpályás országos bajnokságot követően azzal magyarázta döntését, hogy a windsori világbajnokságon a 400 vegyest, és az 1500 gyorsot egy napon rendezik. Mivel Gyurta utóbbiban is rajthoz állna, ez túl nagy megterhelés lenne számára. Javaslata szerint Gyurta csak 1500-on úszhat, nem indulhat 400 vegyesen. Helyére a ranglista harmadik Bernek kerül.

A baj az, hogy a kapitány az információk csak egy részét osztotta meg a nyilvánossággal, finoman fogalmazva csúsztatott egyet.

Győr, 2016. április 13.
Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya  a győri Aqua Sportközpontban 2016. április 13-án.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Hargitay András szövetségi kapitány. MTI / Kovács Anikó

Megnéztük a nemzetközi szövetség (FINA) honlapját, ahol a programból világosan látszik, december 10.én délelőtt valóban a harmadik szám a férfi 400 vegyes, míg az utolsó, kilencedik az 1500 gyors. De ez mindkét versenyszámban csak a selejtező.

A 400 vegyes és az 1500 gyors döntőjét két különböző napon rendezik. Előbbit december 10.-én délután, utóbbit majd 24 órával később, december 11.-én délután.

Virth Balázs, Gyurta Gergely edzője a 24.hu kérdésére megerősítette, már elég régóta tudatosan e program ismeretében és annak tudatában készülnek a vb-re, hogy tanítványának van a második legjobb ideje 400 vegyesen, ergo indul mindkét számban. (Nem mellesleg a londoni Európa-bajnokságon és a riói olimpián is így volt ez.)

Már az őszi rövidpályás világkupák alatt és a hétvégi országos bajnokságon is azért úszott több versenyszámot, hogy bírja a sorozatterhelést. Virth Kovácshegyi Ferenc kollégájával egyetemben úgy véli, tanítványuk állóképessége, tudása alkalmas arra, hogy mindkét versenyszámban döntőbe jusson.

Nem mellesleg Michael Phelps, Ryan Lochte és Cseh László kiválásával a hosszabbik vegyesúszó-számban is lenne keresnivalója Verrasztó Dávidon kívül még egy magyarnak. Szerintük ezért is Gyurta Gergelynek kellene rajtkőre állnia Windsorban.

Ez az ügy nincs még lefutva, folytatás szerdán

Tudni kell, hogy a ki, melyik versenyszámban áll rajthoz kérdésben,

nem is a szövetségi kapitány szava dönt,

lévén a magyarországi döntéshozatali mechanizmusa látszólag sem olyan egyértelmű, mint az amerikai (lásd keretes írásunkat fent). Hargitay András szövetségi kapitány a vasárnapi edzőbizottsági ülésen csak javaslatot tesz, amely alapján a végső döntést minden esetben a sportági elnökség hozza meg. A Magyar Úszószövetség elnökségének vezetősége november 9-én, szerdán ül össze, hogy megvitassa a kapitányi javaslatot, az elnökségi két hét múlva lesz.

Érdekes egybeesés, hogy a MÚSZ-elnökségiken és vezetői ülésein a versenyzők képviseletében ül Gyurta Gergely bátyja, az olimpiai, világ és Európa-bajnok Gyurta Dániel, aki Hargitay döntése után a hétfői Nemzeti Sportban már jelezte, úgy véli, “az az út, amelyen a kapitány úr jár, hosszú távon nem lesz jó hatással a magyar úszósportra. Szakmaiatlannak érzem a döntést”.

Úgy tudjuk, az elnökségi ülésen Gyurta Dániel, nem első sorban az öccse érdekében, hanem a szubjektív kapitányi döntéshozatal ellen, de az objektivitás mindenek felettisége mellett fog felszólalni. Ezért kéri majd azt, vagy a Hargitay András maga, vagy ha ő nem, akkor az elnökség írja felül a kapitányi javaslatot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.