Sport

Széles Sándor a sajtóból tudta meg, hogy 17 év után lecserélte Gyurta Dániel

Széles Sándor gyerekkora óta, állítása szerint 17 éve kezdett el foglalkozni Gyurta Dániellel. Olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmek minősítik közös munkájukat. Ezért is meglepő a pénteki nap híre: Gyurta szakított azzal a csapattal, akikkel több mint fél életét együtt töltötte az uszodában. Novembertől már a Kanadából hazatelepülő Nagy Józseffel készül együtt.

Nagy sem akárki. A szakma a mellúszás legnagyobb edzői közt tartja számon. Igazi újítóként kezelik, ráadásul neki is van olimpiai bajnok tanítványa az amerikai Mike Barrowman személyében. (1992, Barcelona, 200 mell)

Megkerestük Széles Sándort, válaszoljon néhány kérdésünkre. 

Hogyan éli meg mindezt az edző?

Nem innen, a sajtóból kellett volna értesülnöm. Se nekem, se Virth Balázsnak és Kovácshegyi Ferencnek. Ez azért bánt.

szelesmuhely.hu
Kovácshegyi Ferenc, Széles Sándor, Gyurta Dániel, Virth Balázs. Az edzői team és a tanítvány, amikor még minden aranyban úszott Forrás: szelesmuhely.hu

Tizenhét éve edzője Gyurta Dánielnek. Azért az jelzésértékű, hogy nem személyesen közölte a hírt. Mi ennek az oka?

A jövő érdekében próbáltam vele kapcsolatot teremteni, de nem sikerült. Hívtam telefonon többször is, nem értem el. A terv szerint le kellett volna ülnünk négyesben megtárgyalni a jövőt. Virth és Kovácshegyi kollégám is ezt a forgatókönyvet ismerte. Úgy tudom, Balázs kollégám pár napja elérte telefonon, de nem mondott Dani akkor sem konkrétumokat. Úgy tudtuk, novemberben kezdünk újra dolgozni.

De nem dolgoznak.

Dolgozunk, csak nem Gyurta Dániellel. Volt már ilyen eset a történelemben. Attól, hogy a férj elválik a felségétől, vagy a feleség a férjétől még az élet megy tovább. Nincs ez másként a sportban sem. Ha a tanítvány otthagyja az edzőt, attól még nem dől össze a világ, ettől még remélem jó barátságban maradunk Danival.

Azt mondja, “ha a tanítvány otthagyja az edzőjét”. Gyurta erre pont fordítva emlékszik. Miután azt nyilatkozta, nem tudja a felelősséget vállalni a riói eredménytelenségért (Gyurta Rióban a középdöntőbe sem jutott be 200 mellen), mintha kissé megorrolt volna Önre, holott egészen addig védte, a bajban is kiállt edzője mellett. Mi Széles Sándor igazsága?

MTI
Széles Sándor és Gyurta Dániel a barcelonai világbajnoki arannyal Fotó: MTI

Széles Sándor betegsége:

A mesteredző egészségi állapota a londoni sikert követően indult romlásnak, ami a 2015-ös évben csúcsosodott ki.

Először ez év elején drasztikusan lefogyott, majd Kazanyban, a világbajnokságon lett rosszul, súlyos állapotban haza kellet hozni őt.

2015 októberében írtuk először, hogy talán jobban van és reményeink szerint valóban sikerül talpra állnia.

Megerősödött és 2016 januárjától már újra a Komjádi uszodában tölti napjai nagy részét.

Én nem bántottam Danit. Januártól minden edzésen ott voltam, kivéve az edzőtáborokat, ahova még orvosi tanácsra nem mehettem el. Megírtam neki a szükséges edzéstervet is. Más kérdés, hogy nem azt úszta, amit én terveztem, hanem amit ő gondolt. Mást, kevesebbet. Amiben közös nevezőre tudtak jutni Virth Balázzsal és Kovácshegyi Ferenccel. Ezért mondtam azt, amit, hogy nem tudom vállalni a felelősséget Rióért. Minden másért igen, azért nem.

Hogyan tovább? Edző lesz tanítvány nélkül?

Nézze, hála istennek egyre jobb erőben vagyok. Az Újpestben remek felnőtt versenyzők vannak Danin kívül is. Kapás Boglárka, Gyurta Gergő – ők most Szingapúrban vannak épp kollégáimmal -, Sztankovics Anna, csakhogy az ismertebbeket soroljam. De az  utánpótlás is príma. Ahogy eddig is, edzésterveket írok az edzőkollégáknak és lesem, hogy kikből lehetnek nemzetközi szinten is eredményes úszók.

Most, hogy teljesen kigyógyultam, újra vannak céljaim az edzői pályán.

Látja már az új Gyurta Dánielt? 

Az nem ilyen egyszerű. Sok év és még több munka, kitartás kell hozzá, hogy valaki olimpiai bajnok úszó legyen. Egyelőre csak azt tudom megmondani, kiből nem lesz nemzetközi szintű úszó. Annak idején, amikor még Széchy Tamás is élt, hasonlóan fiatal csoportom volt, benne Gyurta Dániellel, Verrasztó-gyerekekkel, Molnár Ákossal. Széchy is azt mondta rájuk, fantasztikus talentumok, később akár olimpiai dobogós versenyzők lehetnek, aztán a többiekkel szétváltak útjaink, még mielőtt ezt közösen bebizonyíthattuk volna.

Többen, legutóbb épp Verrasztó Dávid, valóban adósak maradtak a nagy eredménnyel.

Risztov Éva nem. Ő nem gyerekkortól és csak egy évet volt nálam. 2012 év elején, amikor elkezdett az edzésterveim alapján dolgozni, még kvótája sem volt, aztán mindenki meglepetésére megnyerte az olimpiát. 2013-ban búcsút intett nekem. Valahogy az élet úgy hozta, hogy akik elhagytak, azok nem tudták kihozni azt magukból a maximumot. Mi, így négyesben Danival mindent elértünk. Nagy Józsi remek edző. Kívánom neki, hogy cáfoljon rám és sikerüljön Danit visszavezetnie a csúcsra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik