Sport

Gyurta Dániel lecserélte Széles Sándort

Nem sikerült jól Gyurta Dánielnek a riói olimpia, a 200 méteres mellúszás címvédője a középdöntőbe sem jutott be, ami után edzője, Széles Sándor azt mondta: nem vállalja a történtekért a felelősséget. Az olimpiai és világbajnok magyar úszó szerint Széles nem volt korrekt, amikor ezt mondta, és egy kezén meg tudja számolni, az elmúlt négy évben hány edzést vezényelt le neki az edző.

Ezek után várható volt, hogy hamarosan edzőt vált Gyurta Dániel, ezt a pénteki Nemzeti Sportban jelentette be. Marad az Újpestnél, de mostantól a korábban 20 évig a tengerentúlon dolgozó, augusztusban hazaköltöző Nagy József irányítja már a felkészülését, nem a Széles, Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc edzőhármas.

„Szögezzünk le gyorsan valamit. Ha sarkosan akarok fogalmazni, azt mondhatom,

valójában nem is én váltok edzőt, hanem az edzőm váltott le engem,

hiszen nem tudta azokat a feladatokat elvégezni, amelyekre szükségem lett volna a felkészülésem során. És még valamit hadd tegyek ehhez hozzá, mielőtt bárki is azzal vádolna, hogy a riói történet miatt van a váltás – nem, nem amiatt van. Akkor is így történt volna minden, ha világcsúccsal megvédem az olimpiai bajnoki címemet kétszáz mellen” – mondta a sportnapilapnak Gyurta.

Már jóval korábban megfogalmazódott benne a váltás gondolata, csak azért nem beszélt róla, mert akadályozta volna a munkát és nem lett volna korrekt az edzőivel szemben. De úgy érzi, új ingerekre van szüksége, mint ahogyan korábban Hosszú Katinkának, Cseh Lászlónak, Kozák Danutának vagy épp Szilágyi Áronnak is volt.

“Tudtam, ha váltok, akkor csak Nagy József jöhet számításba. Úgy terveztem, hogy Kanadában folytatjuk együtt a munkát, de így, hogy a családjával hazaköltözött, még könnyebbé vált sok minden.”

Az, hogy Nagy József és Gyurta Dániel közösen dolgozzon egyébként már 1999-ben felmerült, az akkor tízéves úszót a szülei vitték le az edzőhöz, aki akkor azt mondta: vigyék át a kollégáihoz, egy év múlva tud majd csak vele foglalkozni, mert épp négy sportolót készített fel Sydney-re, akik közül hárman is ott voltak. Gyurta szülei máshogy döntöttek, de ebből sosem volt köztük probléma.

Megtiszteltetés, amikor az embert megkeresi egy olimpiai és világbajnok. Volt már benne részem, hiszen Rózsa Norbert kapcsán hasonlót élhettem át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik