Sport

Benedek távozása: nem tudta túltenni magát az olimpián

Ötödik lett Rióban a férfi vízilabda-válogatott. A másodedző, Gerendás György amondó, Benedek Tibor jó munkát végzett, szerinte a kapitánynak folytatnia kellene azt, amit elkezdett. Interjú.

A csütörtöki nap sportszenzációja, hogy a játékosként háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor bejelentette, nem kívánja folytatni a vízilabda válogatott élén a munkát, ezért ha kérnék sem hosszabbítaná meg a 2016. december 31-ig szóló szerződését.

Információnk szerint a vízilabda válogatott (ex)szövetségi kapitánya éppen Amerika, Santa Clara felé tart. Háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóinkat még tavaly év végén választották be a vizes sportokat tömörítő Hírességek Csarnokába és október 29-én lesz a Swimming Hall of Fame beavató ünnepség. Így őt nem értük el. Ellenben a válogatott másodedzőjét, a ’76-os mentreali olimpia bajnokát, Gerendás Györgyöt igen.

Ön megy vagy marad?

Az olimpiáig beszéltük meg a közös munkát Tibivel, így ebben a kérdésben semmi változás nem történt az életemben. Tibi amúgy pár napja megosztotta velem elhatározást, és el kell mondjam, nem értek egyet vele. Elkezdett egy munkát, amit én az olimpia ötödik helytől függetlenül jónak ítélek és folytatnia kellene.

Mit gondol, mért döntött így?

Azt mondta, nem sikerült túltennie magát az olimpiai ötödik helyen, és az a tisztességes, ha nem csak szóban, hanem tettekben is vállalja a felelősséget. Azért sem értek vele egyet, mert dolgoztam már vele korábban, az 1996-os atlantai olimpián, ami szintén nem volt túl sikeres, aztán amúgy “benedekesen” beleállt a munkába és csak nyert három olimpiát.

gerendás györgy (gerendás györgy, )
Gerendás György Fotó: MTI

Obligát kérdés, ha már jó volt a szakmai munka, amely a négy év alatt 2013-ban világbajnoki aranyéremben, 2014-ben Európa-bajnoki ezüstben, 2016-ban Eb-bronzéremben öltött testet, tán érdemes lenne továbbvinni a megkezdett szakmai irányvonalat. Volna kedve folytatni a munkát?

Nem merült fel ez a lehetőség. Három nap múlva, október 22-én lesz a sportág tisztújító közgyűlése. Új elnököt, elnökséget választunk. A várható forgatókönyv szerint Kemény Dénes régi új elnökként eztán vagy maga tesz javaslatot az új szövetségi kapitány személyére, vagy a szövetség pályázatot ír ki és az alapján dönt majd az új elnökség.

Ha az elnök megkérdezné, van-e kedve folytatni, mit válaszolna?

Én magam biztosan nem fogok pályázni. Négy éve sem pályáztam, most sem fogok.

Nem is ezt kérdeztem, hanem azt, hogy mi lesz, ha személyesen Önt kéri fel?

Akkor, mielőtt döntenék, mindenképpen egyeztetek azzal, aki felkér.

Ki lehet a kapitány?

Mivel négy éve, Kemény Dénes visszavonulása után is pályázatot írt ki az elnökség, minden bizonnyal most is ezt a módszert választják majd. Információnk szerint jelentkező lenne bőven a posztra.

Úgy tudjuk, az OSC edzője Vincze Balázs, a bajnok Szolnok edzője Cseh Sándor is foglalkozik a gondolattal, de az sem zárható ki, hogy Gyöngyösi András, aki négy éve is beadta pályázatát, biztosan próbálkozna most is.

A zuhanyhíradóból amúgy még Märcz Tamás (2000, Sydney olimpiai bajnoka), a női válogatott másodedzője volt Merész-éra alatt, jelenleg a BVSC férfi csapatát irányítja) és Varga Zsoltnak (2000, Sydney aranyérmese), a Fradi edzőjének a neve csöpög.

Mindeközben Benedek Tibor:

A magyar férfi vízilabda-válogatott tisztéből ez év végén távozó szövetségi kapitánya fővárosi klubnál folytatja pályafutását: az UVSE-nél lesz szakmai irányító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik