Sport

Lett-magyar: megérkeztünk a helyünkre

Már a sorsolás pillanatában tudni lehetett, hogy a papírforma szerint ketté oszlik az európai vb-selejtezők hatfős B-csoportja. A három Eb-t megjárt csapat játékerejét illetően erősebb Lettországnál, Feröernél és Andorránál, ez nem vitás, így a kérdés csupán az, a három nagyobb futballtudású – de jó, hogy immár Magyarországot is ide sorolható – hogyan birkózik meg egymással, illetve ki veszít pontot, pontokat a kicsik ellen.

Nos, magyar szempontból nem kezdődött jól a 2018-as vb-kvalifikáció, hiszen a válogatott egy feröeri döntetlen (0-0) és a budapesti, Svájc elleni vereség (2-3) után az ötödik helyen és egyetlen ponttal érkezett a harmadik meccsére Rigába.

A csoport harmadik köre előtt ezért a szövetségi kapitány, Bernd Storck merészet húzott ismét, négy helyen változtatott a pénteki kezdőhöz képest, és ismét igaza lett. Előbb a 10. percben pont a két “csereember”, a lehetőséghez jutó Nikolics és Gyurcsó hozták össze a vezető gólt,

majd a 77. percben Dzsudzsák szöglete után a megtáltosodó Szalai fejelt a hálóba és biztosította be a magyar sikert (Lettország-Magyarország 0-2).

A leírtak alapján sima győzelemnek tűnhet a szovjet futballkörből építkező balti állam elleni diadal, ehhez képest aki látta a találkozót az megállapíthatta, ha 2-2 a végeredmény, akkor sem szólhattunk volna egy szót sem.

A csapatszintű védekezéssel, a labdavesztéseink utáni gyors visszarendeződéssel ismét akadtak gondok, aminek köszönhetően a lettek kétszer is egy az egyben vezethették Gulácsi Péter kapujára a labdát. Lettország azonban nem Svájc, “Gula” bravúrokat mutatott be, ezért most megúsztuk.

Azt is láthattuk, hogy a magyar labdarúgó-válogatott – bárki bármit mond – fejlődik.

Nálunk erősebb csapatok, az európai közép, vagy felső kategóriába tartozó válogatottak ellen immár képesek vagyunk kimondottan jól futballozni. Bármi is a végeredmény, az ő futballstílusuk már jobban fekszik nekünk, mint a kevésbé szervezett, inkább a védekezéssel törődő, a mi hibánkra váró és egy-egy kontrában bízó kicsiké.

Támadásépítésben is fejlődtünk az elmúlt egy évben, de két dologra nem vagyunk még képesek, tartósan, 90 percen keresztül dominálni egy nálunk gyengébb ellenféllel szemben és a szurkolót szívinfarktus közeli állapotba hajtó hiba nélkül lehozni egy-egy ilyen találkozót.

Fontos volt, hogy a Svájc elleni mérkőzés után nyerni tudjunk a lettek ellen, örülök, hogy sikerült megszereznünk a három pontot. Nehéz mérkőzés volt. Megpróbáltunk focizni, magunkhoz venni a kezdeményezést, és dominálni a mezőnyben. A széleken próbáltuk megbontani a hazaiak védelmét, és megtalálni a réseket a kapu felé. Tudtuk, hogy sok múlik majd a helyzetkihasználáson. A mérkőzés elején sikerült gólt szerezni első lehetőségünkből, majd a fordulás után is élni az egyik helyzettel. A győzelemhez Gulácsi Péter jó teljesítménye is kellett a kapuban. Fontosnak tartom, hogy élni tudott a lehetőséggel néhány fiatal játékos, akiknek fontos a szereplése, hiszen ők képviselik a jövőt a válogatottban

– foglalta össze a lényeget röviddel a mérkőzés után Bernd Storck  az mlsz.hu oldalon.

Érdemes figyelni a szövetségi kapitány utolsó mondatára, ezért megismételjük: “Fontosnak tartom, hogy élni tudott a lehetőséggel néhány fiatal játékos, akiknek fontos a szereplése, hiszen ők képviselik a jövőt a válogatottban.”

A kapitány és a válogatott játékosai nyilván nem mondanak le a vb-álmokról és a következő hét találkozón is mindent megtesznek majd a kijutásért.

Ha momentán három ponttal több lenne válogatottunk neve mellett, azaz az első két fordulóban nem hullajtunk el épp ennyit (otthagytunk Feröeren kettőt és a Groupamában is kinézett egy Svájc ellen), úgy a sportemberi tartáson kívül lenne ok a számolgatásra is. Mivel csak négy pontunk van, továbbra is a csoport harmadik helye a realitás.

No emiatt valóban fontos, hogy a szakvezetés már a 2018-ban kezdődő 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság felé kacsintgat. Ráadásul akkor a 13 másik város között Budapest is érdekelt lesz rendezőként.

Eredmény – vb-selejtező (Európa), B csoport, 3. forduló

Skonto Stadion, Riga, játékvezető: Pawel Gil (lengyel)

Lettország – Magyarország 0-2 (0-1)

Lettország: Vanins – Gabovs, Jagodinskis, Gorkss, Maksimenko – Tarasovs – Visnakovs (Zjuzins, 57.), Kluskins (J. Ikaunieks, 68.), Laizans (Karasausks, 77.), D. Ikaunieks – Sabala

Magyarország: Gulácsi – Bese, Guzmics, Kádár, Korhut – Gyurcsó, Nagy Á., Gera (Vida, 83.), Dzsudzsák – Nikolics (Kleinheisler, a szünetben), Szalai

Gólszerző: Gyurcsó (10.), Szalai (77.)

Sárga lap: Ikaunieks (34.), Sabala (72.), Zjuzins (81.), Karasausks (90+2.) illetve Kádár (14.)

Piros lap:

A csoport többi eredménye:

Andorra-Svájc 1-2 (0-1)
gól: Martinez (91.), illetve Schär (19., 11-esből), Mehmedi (77.)

Feröer-szigetek – Portugália 0-6 (0-3)
gól: Silva (12., 22., 37.), Ronaldo (65.), Moutinho (91.), Cancelo (93.)

A tabella:

 

1. Svájc 3 3 7–3 +4 9
2. Portugália 3 2 1 12–2 +10 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 1 1 4–3 +1 4
4. Feröer 3 1 1 1 2–6 –4 4
5. Lettország 3 1 2 1–4 –3 3
6. Andorra 3 3 1–9 –8 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik