Sport

„Két választása van a magyar cselgáncsnak”

Nyolc magyar cselgáncsozó jutott ki a riói olimpiára, de nem sikerült érmet szerezniük, amit a szakma egyértelmű kudarcként könyvel el. Az egyik induló, Tóth Krisztián emlékezetes nyilatkozatot adott a kiesése után, azt mondta: őt agyonnyomta a tét.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke a Magyar Időknek nyilatkozva beszélt az okokról. Szerinte nem sikerült elérni a versenyzőknél, hogy ne lógjanak túl sokat a neten, és ne foglalkozzanak azzal, miket írnak róluk az újságok és a kommentelők, emellett széthúzás volt a csapaton belül, és taktikailag sem voltak megfelelően felkészülve a magyar indulók.

Lehet keresni a felelősöket, ám ez közös felelősségünk

– mondta Tóth, aki példának azt hozta fel, a nemzetközi bíróink felajánlották az aolimpikonoknak a segítségüket, de ezt csak ketten vették igénybe: Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva.

Mi a megoldás?

Fotó: MTI/Rosta Tibor
Tóth László, a szövetség elnöke Fotó: MTI/Rosta Tibor

Miután hazajöttünk, megmondtam, hogy két választási lehetőség van: visszaáll itthon a londoni olim­piát megelőző állapot, amikor mindenki egy irányba húzott, vagy külföldről hozunk szövetségi kapitányt

– mondta Tóth László, aki felhozta, hogy Olaszország Londonban sokkal gyengébben szerepelt a magyar válogatottnál, Rióba japán szakvezetővel érkeztek, egy arany és egy ezüst lett a termés. A magyar cselgáncsozóknál nincs szövetségi kapitány, Nagy András sportigazgató felügyeli a kluboknál zajló munkát.

A döntést majd az elnökség hozza meg, addig Tóth szerint sok tisztázó beszélgetésre van szükség. Ugyanakkor árulkodó, hogy mikor arról kérdezték, hogyan reagált a szakma a sarokba szorításra, azt felelte:

„Mindent megígértek, hogy hajlandók együtt dolgozni, szeretni fogják egymást, csak ne változzon a jelenlegi rendszer.”

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik