Sport

Vízilabda: Dr. Kemény Dénes újra kispadon

Csak egyszer, október 9-én. Az egri Bitskey Aladár Uszodában ekkor rendezik meg Biros Péter búcsúmeccsét.

Hivatalosan már januárban bejelentették, hogy Biros Péter befejezi aktív játékos-pályafutását, azonban a sűrű program miatt az elmúlt szezonban nem volt lehetőség a méltó ünneplésre.

Kis Szabó Ervin, az egri vízilabdázók sajtófőnöke a keddi sajtótájékoztatón bejelentette, az október 9-én kerül sor a háromszoros olimpiai bajnok búcsúztatásra. A rendezvény 16 órakor közönségtalálkozóval indul, 17 órától pedig felvezető programok várják az érdeklődőket.

A gálameccs 17.30-kor kezdődik, a négyszer ötperces találkozón a Biros Péter Barátai gárda és a ZF Eger csapata mérkőzik meg. Részt vesz a gálameccsen mások mellett Benedek Tibor, Kásás Tamás, Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Hosnyánszky Norbert és Madaras Norbert is, az ünnepelt csapatát pedig Kemény Dénes irányítja.

A meccslabdát és Biros Péter pólóját elárverezik, a mérkőzés teljes bevételét pedig jótékony célra fordítják.

A visszavonuló Biros 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai aranyérmet. Tagja volt az 1999-ben Európa-bajnok és a 2003-ban világbajnok válogatottnak. Emellett két vb-ezüstje, valamint Eb-ről egy ezüst- és négy bronzérme is van. 2008-as teljesítménye nyomán a világ legjobb férfi vízilabdázója lett a Swimming World Magazine-nál.

A 2012-es londoni játékok megnyitóján ő vitte a magyar küldöttség zászlaját. Tavaly novemberben – a hozzá hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok csapattársaival, Benedek Tiborral, Kásás Tamással, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással és Szécsi Zoltánnal együtt – az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), azaz a vizes sportágak halhatatlanjai közé választották.

Biros Péter jelenleg a ZF Eger EKF női csapatának a vezetőedzője.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik