Sport

Olimpia: Egyre több sportolót vádolnak meg doppingolással

A Fancy Bear nevű orosz hekkercsoport további sportolókról közölt bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feltört adatbázisából. Olivier Niggli, a WADA főigazgatója megerősítette az újabb szivárogtatást, melyben nyolc ország – az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Csehország, Dánia, Lengyelország, Románia és Oroszország – összesen 25 sportolója szerepel. Így már összesen 29 sportoló adatai kerültek illegális módon a nyilvánosság elé.

Az érintettek között található Robert Harting olimpiai bajnok német diszkoszvető, Christina Obergföll világbajnok német gerelyhajító, valamint Chris Froome és Bradley Wiggins brit bringások.

A 2012-es londoni játékokon győztes Harting közölte, derékbántalmai miatt bejelentés-köteles gyógyszereket szedett a riói olimpia alatt, ezért a NOB és a WADA munkatársai rendszeresen ellenőrizték. A 31 éves atléta címvédő létére már a selejtezőben kiesett Brazíliában.

A szeptember elején visszavonult Obergföll állítása szerint 2008-ban engedélyeztetett magának fájdalomcsillapítókat, amelyeknek azonban nem volt teljesítményfokozó hatásuk.

Ezek személyes adatok, senkinek semmi köze hozzájuk. Szerintem az oroszok kizárása miatti bosszúakcióról van szó

– tette hozzá a 35 éves versenyző, aki a héten tudta meg, hogy a 2008-as pekingi játékokon ezüstérmes orosz Marija Abakumovát utólag doppingvétség miatt kizárták, így ő mégsem bronz-, hanem ezüstéremre jogosult.

A háromszoros Tour de France-győztes Froome-t állítása szerint nem zavarja a kiszivárogtatás, mivel rendszeresen nyilvánosságra hozza adatait, és semmi takargatnivalója nincs. Hozzátette, kilencéves profi pályafutása alatt kétszer szedett különengedéllyel asztma elleni szereket.

A hekkercsoport szerdán első lépésként amerikai sztárversenyzőkről tett közzé – szerinte – egyértelműen doppingolásra utaló adatokat. A honlapjukon vállalták fel nyíltan a támadást, és azt írták, hogy többek között a teniszező Serena és Venus Williamsre, az olimpiai bajnok kosaras Elena Delle Donne-ra, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal.

Egyben tudatták, hogy “hamarosan szenzációs bizonyítékokat közölnek híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak”.

A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.

A WADA szerdán arról adott tájékoztatást, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, s a hekkerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.

Nyitókép: Getty Images/dpa/Michael Kappeler

Ajánlott videó

Olvasói sztorik