Sport

A Celtic-szurkolók kimaxolták a bunkóságot

A Rangers FC-t pénzügyi gondok miatt a skót szövetség a negyedik vonalba száműzte 2012-ben. Az 1872-ben alapított klub konkrétan csődbe ment. A patinás csapat idén tavasszal négy év után jutott vissza az élvonalba.

Szombatig nem is volt Old Firm, azaz Celtic-Rangers városi rangadó, amely tán a földkerekség legrégebbi és legellenségesebb múltra visszatekintő derbije.

Az ellentét oka történelmi és vallási. A Rangersbrit érzületű, protestáns közösségből kikerülő skótok alapították, így  játékosai és szurkolói is azok voltak évtizedekig. Ez olyannyira komoly hagyománynak számított, hogy először az 1989-ben leigazolt Mo Johnston vállalta nyíltan, hogy ő bizony katolikus.

Ezzel szemben a Celtic FC-t a pár évvel később, 1888-ban, a katolikus írek alapították a St. Mary római katolikus templom előcsarnokában az East Rose Street-en.

Az ellentét, és a két csapat közti legendás csata, az Old Firm erről a tőről fakad és évtizedekig a futballisták a pályán, a szurkolók a lelátón, vagy az utcákon harcoltak egy-egy mérkőzésnap alkalmával. Az elmúlt évtizedekben mindkét klub nagy erőkkel próbálta kiszűrni a szektáriánus és szélsőséges szurkolókat.

Persze a siker máig nem teljes. A szombati, a hosszú idő utáni első Celtic-Rangers bajnoki (5-1) a pályán hazai sikert hozott, de meglehet csak azért, mert a kedves” hazai nézők durván elvetették a sulykot, nyugodtan mondhatjuk, kimaxolták a bunkóságot.

A Celtic ultrái a meccs alatt a nyakuknál felakasztott, Rangers-zászlót viselő guminőket lógattak le a lelátó felső karéjáról.

Ez ugye helyből parasztság, de az eset súlyosságát csak fokozza, hogy a Rangers korábbi csatára, Kris Boyd fivére a mérkőzés előtt nem sokkal követett el öngyilkosságot.

A Rangers feljelentést tett és közlemény reagált. Azt kérték a liga vezetőségétől, hogy a két csapat legközelebbi, decemberi  összecsapására ne engedjék be a Celtic szurkolóit.

A tettesek után persze nyomoznak. Megjegyezzük, a Celtic szurkolói ezt a “tréfát” nem először sütik el. Tavaly szeptemberben az Ajax elleni EL-meccs előtt Amszterdam utcáján hurcoltak végig egy “félárbocon” lévő meztelen gumibabát.

europress
Celtic szurkolók Amsterdamban Fotó: europress

Kíváncsian várjuk, a mai Barcelona-Celtic Bajnokok Ligája mérkőzés kapcsán a zöld-fehér szurkolók mivel lepik mag a katalán város lakóit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik