Sport

Fellobbant a paralimpiai láng Rióban

Tizenhét nappal az olimpia zárása után helyi idő szerint szerdán este megkezdődött a XV. paralimpia, a mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók legnagyobb sporteseménye, amely jövő vasárnapig tart.

A viadalon 22 sportágban küzdenek a résztvevők, és 164 ország több mint 4000 sportolója, köztük 43 magyar vesz részt.

A magyar küldöttség elegáns formaruhájában – amelyben a világosbarna, a kék és a fehér színek dominálnak – 72.-ként lépett a legendás Maracana Stadion küzdőterére, a zászlót a hetedik paralimpiáján szereplő, Barcelonában aranyérmes kerekesszékes úszó, Ráczkó Gitta vitte.

MTI
A magyar csapat bevonulása Fotó: MTI

A megnyitó időpontja éppen Brazília nemzeti ünnepére esett, 1822-ben ezen a napon kiáltották ki az ország függetlenségét. A szervezők nem titkolt célja az volt a műsorral, hogy a nézők ezután más szemmel nézzenek a fogyatékossággal élő emberekre, vetkőzzék le előítéleteiket.

Az amerikai paralimpikon Amy Purdy előbb sportprotézissel, majd egy úgynevezett pengével a lábán táncolt KUKA-val, a több mint 1500 kilós és két méter magas ipari robottal.

Minden küldöttséggel egy nagy puzzle-darab is a stadionba érkezett – ezek egyik oldalán az ország neve volt látható, a másikon pedig a résztvevő sportolók fényképeiből formált mozaik. Mire utoljára a házigazda brazilok is elfoglalták a helyüket, ezek összeálltak egy nagy képpé, kiadva egy óriás emberi szívet, amely elkezdett dobogni, életre keltve a megnyitó mottóját, mely szerint “A szív nem ismer határokat. Mindenkinek van szíve”.

Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: az emberek különbözőképpen nézhetnek ki, de egyforma a szívük.

Az egyenlőség nevében vagyunk ma itt. Ti, sportolók inspiráltok bennünket a szenvedélyességetekkel. Szuper emberek vagytok, akik tudják, hogy nincs lehetetlen

– mondta beszédében, amelyben külön köszöntötte a paralimpián tevékenykedő önkénteseket, majd Michel Temer, Brazília ideiglenes államfője hivatalosan is megnyitotta a paralimpiát. Ezt a pillanatot újabb tűzijáték tette emlékezetessé.

A műsor végén aztán a paralimpiai láng is megérkezett az arénába, ahol négyen vitték körbe. Utolsóként a kerekesszéket használó úszó, Clodoaldo Silva kezébe került a fáklya, aki meggyújtotta a jövő vasárnapig égő olimpiai lángot (nyitóképünkön)

A riói az első dél-amerikai paralimpia, a versenyek csütörtökön kezdődnek, a magyarok 12 sportágban lesznek érdekeltek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik