Sport

Berki bemutatja a Berki nevű tornaelemet – videó

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, az olimpia, világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián tornászról elemet neveztek el a lólengésben. Az örömhírt maga a sportoló osztotta meg rajongóival a Facebook-oldalán. Azóta több ezren like-olták a bejegyzést, amit ugye senki sem csodál. Krisztián az alábbi mondattal reagált az óriási megtiszteltetésre:

2008-ban mutattam be először a Thomas orsót kápán… Londonban ezzel kezdtem a gyakorlatomat… Sok mindent elérhet egy sportoló, de az, hogy elemet neveznek el róla talán a legnagyobb dicsőség a pályafutásában!!! 9 év telt el és jövőre már Berki elemként szerepel a kódban és E értékű erősséget kapott!!!

Hasonló elismerés eddig csak Magyar Zoltánt és Sivadó Jánost érte, akikről szintén egy-egy elemet neveztek el a lólengésben. Előbbi az 1972-es müncheni olimpián mutatta be először a Magyar-vándor névre keresztelt elemet, utóbbitól pedig az 1974-es várnai világbajnokságon láthatták első alkalommal a Sivadó-vándort.

A Magyar Torna Szövetség (MTSZ) vasárnapi tájékoztatása szerint a kápán végrehajtott orsó Thomas-körrel való kombinálását nevezik a jövő évtől Berki-elemnek – erről már az MTI számolt be. Mint írják, a nemzetközi szövetség (FIG) férfi technikai bizottságának vezetője, Steve Butcher – aki az elmúlt időszakban az MTSZ vendégeként többször is járt Budapesten – már korábban jelezte, hogy bekerül az új kódba ez az elem, de csak most vált hivatalossá.

Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Nagyon szeretem ezt az elemet, a Berkit – még szoknom kell, hogy így használjam -, nagyon látványos, ugyanakkor nagyon nehéz és bonyolult is. Talán egy kezemen is meg tudom számolni, hogy az elmúlt évek nagy versenyein hány alkalommal mutattam be. Egyébként a világon egyelőre senki sem tudja megcsinálni rajtam kívül, egyszer láttam egy ázsiai versenyzőtől egy próbálkozást, de a felénél leesett

– mondta a magyar tornász.

Elárulta: bár már az év elején megkezdte a felkészülést, egyelőre nincs olyan formában, hogy most be tudná mutatni a róla elnevezett elemet.

Ahogy közelednek majd a nagyobb nemzetközi versenyek, biztosan újra beépítjük a gyakorlatba, már csak azért is, mert így a kiinduló pontszámom változtatás nélkül is egy tizeddel magasabb lesz

– tette hozzá.

Szerencsére ez nem szegte kedvét Krisztiánnak, hogy közzé tegyen egy vélhetően korábban készült felvételt a Facebookon, ahogy épp a róla elnevezett “Berkit” hajtja végre a lovon. A videót ráadásul lassítva nézhetitek meg, íme:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik