Sport

140 millió forinttal tartozik a kajakosoknak az EMMI

Csay Renáta (csay renáta, )
Csay Renáta (csay renáta, )

A magyar kajak-kenusok a három éve, a Caliban rendezett világjátékokon öt aranyérem mellett két ezüstöt szereztek. A jutalmukat azóta sem kapták meg.

A sportolókat a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) terjesztette fel jutalomra még 2014-ben, ugyanis egy ­2013-as kormányrendelet alapján a világjátékok helyezettjei az olimpiai jutalmak felét kaphatják, tehát az aranyért 17,5, az ezüstért 12,5, a bronzért 10, a negyedik, ötödik, hatodik helyezésért 7,5, 5, illetve 4 millió forint adható. Az elért eredmények alapján az Emberi Erőforrások-minisztériuma (EMMI) 140 millió forinttal tartozik a versenyzőknek.

Csak a maratoni kajak-kenu sportág képviselőineik nem fizették még ki az állami jutalmat, mindenki másnak igen, még 2014 augusztusában, ugyanazon olimpiai bizottsági határozat alapján, amit nem ismernek el. A perben úgy érvel az EMMI, hogy a jutalom adható, ez egy feltételes mód, további döntések szükségesek ehhez

– mondta a Tényeknek dr. Bognár Viktor, a sportolók ügyvédje.

Az EMMI ráadásul azzal is védekezik, hogy a MOB a jogszabályban előírt határidőn túl hozta a jutalmazottakról szóló határozatát. Az eset már a Parlamentben is szóba került, a minisztérium részéről Rétvári Bence államtitkár úgy vélte, hogy a kajak-kenusok csak meghívottként, ideiglenesen szerepeltek a világjátékokon, az éremtáblázaton sem kaptak helyet.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik