Sport

Olimpia 2024: „Budapest nem a futottak még kategória”

Fürjes Balázs kormánybiztos hosszabb interjút adott az egyik nemzetközi szakportálnak. Ebben arra biztat mindenkit, ismerje meg Budapestet, hogy „képbe kerüljön” a város potenciáljáról.

A gamesbid.com oldal az olimpiai és ifjúsági olimpiai rendezésekre vonatkozó pályázatokkal és a pályázó városokkal, a kandidáló országokkal foglalkozik. A legnagyobb teret ezen az oldalon a 2024-es olimpiai kandidálás és ennek részletei töltik ki, és exkluzív interjú olvasható Fürjes Balázs kormánybiztossal.

A kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az elmúlt heteket Rióban töltötte, ahol a magyar pályázatot népszerűsítette a MOB vezetőivel karöltve. De ott járt Brazíliában Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is – a Magyar Házban ment a lobbizás a rendezésért.

A cikk úgy fogalmaz, hogy a nemzetközi színtéren kétszereplős harcként festik le a kandidálást, Los Angeles és Párizs esélyes a rendezésre, míg Róma finanszírozási és politikai problémák miatt esélytelen, Budapest pedig elviekben teljesen „outsider”, ahogyan fogalmaznak.

A budapesti pályázat elnöke, Fürjes Balázs másként gondolja:

Nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy ilyen városokkal versenyezhetünk, de Budapestet nem kell elírni. Egyenrangú és erős vetélytársak vagyunk a versenyben. Talán a nyelvünk miatt kevesebben ismernek bennünket, de mindenkit arra kérek, mielőtt véleményt formál, tájékozódjon, ismerje meg Budapestet. Ha ez így történik, biztos vagyok benne, hogy senki sem gondola, hogy hátrányból indulunk, és hogy esélytelenek vagyunk.

A cikk szerzője szerint a verseny még nem kezdődött el, a bemelegítés zajlik most és zajlott Rióban is. Közel 100 NOB-tag fog szavazni 2017 szeptemberében Limában a rendező városról. A voksolók közül néhányan még csak most kerültek be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságba, éppen Rióban. Nekik és a korábbi tagok közül is jó néhány embernek még nincs kialakult véleménye a kérdésben.

Éppen emiatt optimista Fürjes Balázs, no és az Agenda 2020 irányelvben is bízhatunk, melynek lényege, hogy kisebb, olcsóbb és fenntarthatóbb olimpiát rendezzenek a jövőben.

Az olimpiai rendezés nem lehet a világ legnagyobb városainak kiváltsága. Éppen ellenkezőleg. Ha valakinek megvan a megfelelő hozzáállása, álmai, elhivatottsága és tudása, valamint képes rengeteget dolgozni és tenni ezekért, meg kell kapnia a lehetőséget. A teljesítmény számít, éppen ez a sport lényege. Új lendületet tudunk adni az olimpiai mozgalomnak, életet lehelhetünk belé, csakúgy, mint Budapest és a magyar nemzet fejlődésébe. Hiszünk abban, hogy eljött Közép-Európa, Kelet-Európa és Magyarország ideje. Úgy érzem, Közép-Európa most az Európai Unió egyik gazdasági motorja, és ez az olimpia nagyjából 50 millió ember számára lenne elérhető.

Fürjes Balázs érvelt a magyar sport hagyományosan jó olimpiai szereplésével, azzal, hogy az összesített rangsorban a 8. helyen állunk – az első tíz ország közül csak mi nem rendeztünk eddig olimpiát.

Mellesleg ez Budapest 6. kandidálása, hiszen 1916-ban, 1920-ban, 1936-ban, 1944-ben és 1960-ban is tervben volt a rendezés, de idő előtt elveszett a lehetőség.

Érdekesség, hogy az 1924-es olimpiáért éppen Los Angelesszel, Párizzsal és Rómával versengett Budapest.

Fürjes Balázs érvelt a létesítmény-helyzettel is: épül a 2017-es vizes világbajnokság helyszíne, 2019-re elkészül az új Nemzeti Stadion, a FINA, azaz a nemzetközi vizes sportszövetség pedig igen elégedett hazánkkal – a 2017-es vb nagyszerű lehetőség lesz a tesztelésre, és lökést adhat Budapest pályázatának is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik