Sport

Hosszú Katinka és Shane Tusup megint szembe úszik az árral

Lehet, hogy kicsit furcsán hangzik az én számból, de reálisan nézve teljesen meg tudom érteni, ha egy sportoló ilyen sikerek után saját egyesületet alapít, és ezen keresztül is az egyéni márkáját építi tovább. Az egész Vasas család nevében sok sikert kívánunk neki a további pályafutásához, de előtte még nagyon drukkolunk, hogy az olimpián a Vasas sportolójaként el tudja érni valamennyi célját

– reagált a klub honlapján közleményben Markovits László, a Vasas SC elnöke arra hírre, miszerint Hosszú Katinka az olimpiát követően eligazol tőlük és a következő években, minden bizonnyal versenyzői pályafutása befejezéséig új klubja, az Iron Aquatics versenyzője lesz.

Hosszú Katinkát a riói olimpia befejezéséig köti szerződés a Vasashoz, így szeptember 1-től szabadon igazolhatóvá válik, tehát semmilyen jogi vagy erkölcsi akadálya nincs annak, hogy máshol, jelesül a saját klubjában folytassa a pályafutását.

vasassc.hu
Markovits László a Vasas SC elnöke és Hosszú Katinka olyan eredményes három éven lesz túl a klubváltás pillanatában, amely kihat majd a klub további négy éves működésére is Fotó: vasassc.hu

Markovits klubelnök két okból érti meg Hosszút. Egyrészt maga is sikeres teniszező volt, számára így nem újdonság; az igazán profi egyéni sportokban a versenyző fizet mindent. Kvázi klubként, gazdasági vállalkozásként működve gyűjti be a versenydíjakból, reklámszerződésekből és egyéb kereskedelmi tevékenységből származó bevételeket, majd ebből finanszírozza a többtagú stábját, az utazásait, stb..

Magyarországon is van erre példa, ha nem is sok – mondjuk Babos Tímea -, de egy sem az állami csecsen lógó klasszikus olimpiai sportágainkban.

Másrészt Markovits azért is megértő, mert rutinos klubelnökként A-tól Z-ig ismeri a magyar sportfinanszírozást. A fővárosi egyesület három éven keresztül soraiban tudhatta, kvázi saját és a szövetségtől kapott műhelytámogatásból anyagilag és erkölcsileg finanszírozta a világ egyik legjobb úszónőjét és edzőjét.

Így attól, hogy Hosszú szeptember 1-én saját egyesületébe igazol, az olimpia és a remélt arany, aranyak utáni állami támogatásokból még a piros-kékek részesülnek 2017-ben, mi több, az úszónő olimpiai eredményei, az azért kapott pontok egészen 2020-ig fogják pozitív irányba befolyásolni a Vasas állami támogatását.

Nincs mit ezen csodálkozni, ilyen a magyar sportfinanszírozási rendszer – utólagos. Eredmény után dől a lé.

De Hosszú Katinka és Shane Tusup nyilván ezt is tudta, figyelembe vette döntésük előtt. Meg azt is, hogy az új klubot két éven keresztül nem finanszírozhatja se az állam, se a szövetség, lévén a jelen hatályban lévő szabályzók ezt tiltják.

facebook.com
Forrás: facebook.com

Az Iron Aquatics az alapításától számított két év után, azaz 2018 szeptemberétől – végeredményben a 2019-es naptári évtől – részesülhet az új egyesületet bárminemű állami támogatásban. A 2017-18-as évek felnőtt és utánpótlás eredményei alapján egy szigorú táblázat alapján onnan kezdve kaphatnak például szövetségi műhelytámogatást.

A nemzetközi úszóélet legeredményesebb férj-feleség párosa mindezek tudatában és azt követően döntött az Iron Aquatics megalapítása mellett, hogy

a 2016-os évben, magyar olimpiai sportágakban példátlan módon már szinte teljesen önálló lábra álltak, önfinanszírozóvá váltak.

Nem vették igénybe azokat szövetségi (állami) támogatásokat, amelyek például a külföldi edzőtáborozásokat, a versenyeket lettek volna hivatottak finanszírozni. Nem kértek belőle, megoldották a maguk bevételeiből, vagy éppen finanszírozták a versenyrendezők.

Az önállósulásnak kétféle kifutása lehet.

    • Hosszú egymaga lesz új egyesületének egyetlen versenyzője és egykeként készül a 2017-es budapesti világbajnokságra, meg a 2018-asra is. Ha így lesz, az az eddigiekhez képest nem jelent számukra többletkiadást.
    • A Skóciából Magyarországra csábított Darren Ward edző egészen biztosan nem marad munka nélkül. Sőt! Prognosztizálhatóan nem is egy olyan úszó lesz – akár felnőtt és utánpótláskorú válogatottak egyaránt -, aki részese kíván lenni annak a teljesen amerikai típusú vállalkozásnak, amely szakmai téren már bizonyított és minden bizonnyal pénzügyi téren is megtalálja majd számításait. Ergo az Iron Aquatics nem jelent csődöt mondjuk a tetemes uszodaköltségek miatt 2018 végére.
MTI
Shane Tusup (balra) amerikai mintára terelgeti felsége, Hosszú Katinka pályafutását Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hosszú Katinka közleményében úgy fogalmazott:

Felelősségemnek érzem, hogy továbbra is hasznossá tegyem azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amit felhalmoztam az eddigi 23 éves úszó-pályafutásom során. Rio után továbbra is szeretnék példamutató értékeket képviselni, inspirálni és motiválni, ezáltal arra törekedni, hogy még magasabb szintre emeljük a már nagy hagyományokkal rendelkező úszósportunkat.

Azon túl, hogy a Hosszú-Tusup páros sok mindenkinek meglepetés okozott keddi bejelentésével, kijelenthető, megint szembe mennek az árral.

2016. szeptember 1., az Iron Aquatics indulása ugyan a sportra piaci alapon tekintő társadalmakban – mondjuk USA – hétköznapi történet lenne, de Magyarországon egyáltalán nem az. Az immár éves szinten bő két milliárd adóforintból gazdálkodó magyar úszósportban egyenesen elképzelhetetlen volt eddig.

Hosszú és Tusup segítségével a szemünk előtt zajlik egy élő kísérlet. Ha úgy tetszik egy jövőbe mutató példa. Vajon lehet-e jelentősebb állami segítség nélkül olimpikonokat nevelni és finanszírozni, klubot üzemeltetni Magyarországon? Ha a válasz igen, annak nem biztos, hogy mindenki örülni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik