Sport

Világsztárok Magyarországon, két napig az atlétika fővárosa leszünk

Magyar hősök, valamint olimpiai, világ- és Európa-bajnokok vetélkednek Székesfehérváron a kontinens egyik legrangosabb versenyén.

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj. A megmérettetésre vasárnap és hétfőn (július 17-18.) kerül sor a székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban. A rangos verseny előtt Gyulai Mártonnal, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkárával beszélgettünk a viadal múltjáról, jelenéről, és az esetleges jövőjéről, valamint világsztárokról és a magyar hősökről.

2011-ben indult útjára a történet, idén pedig már a hatodik Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjra kerül sor. Mi a titka annak, hogy közel két évtized után ismét rangos atlétikai versenynek adott otthont Magyarország?

Amikor 2006-ban Édesapánk Gyulai István – bár betegség miatt, de számunkra mégis váratlanul – meghalt, hirtelen azt sem tudtuk, hogy mihez fogjunk bátyámmal, Miklóssal. Szerettünk volna azonnal létrehozni egy emlékversenyt, gondolván, hogy Ő – Apu – annak biztosan örülne. Akkor, az több ok miatt sem valósult meg. 2011-ben viszont jött egy lehetőség Deutsch Péter és Spiriev Attila révén, akik felajánlották, hogy csináljunk együtt egy olyan versenyt, amire nem csak Apu, de az egész ország büszke lehet.

Mind a négyen elég szorosan kötődünk így vagy úgy az atlétikához, a sportág iránti elkötelezettségünk és alázatunk pedig mindig is adott volt. Azt gondolom, hogy sokszor volt olyan pillanat a szervezés során, amikor Apu iránti tiszteletünk lendített túl minket a nehéz pillanatokon és adott erőt a folytatáshoz. Mindenesetre elmondhatatlanul hálás vagyok mind Attilának mind Péternek, hogy létrejött ez a verseny.

gyulai márton (gyulai márton)
Gyulai Márton, Fotó: MTI

2016-ban először lesz kétnapos a viadal. Miért döntöttek úgy, hogy szakítanak a hagyományos egynapos versennyel?

Ez egy előrelépés a mi életünkben. Egy átlagos verseny éveket küzd azon, hogy felfigyeljen rá a világ, még több versenyszámot tudjon megrendezni és megbízzanak benne a versenyzők, a menedzserek. Mi már tavaly azon gondolkodtunk, hogy miben lehetne újítani és már most tudjuk, hogy jövőre miben szeretnénk megint mást, megint többet adni a nézőknek, de ezt még nem árulhatom el. Egyszerűen túl sok minőségi versenyszámot szeretnénk és kell is egyben megrendeznünk és ez egy napon már nem fér el. Illetve elférne, csak ahhoz szükséges lenne világításra a stadionban, ami egyelőre nem megfelelő a TV közvetítéshez.

Ezért két napra vagyunk kénytelenek szétszedni a programot, amit én magam is nagyon kíváncsian várok, hogy milyen fogadtatásban részesül majd a nézők részéről. Vasárnap ingyenes a belépés, pedig lesz világcsúcstartó, olimpia bajnok, világ és Európa-bajnok is a mezőnyben, de természetesen indul a magyar csúcs birtokosa is.

Asafa Powell mellett talán a legismertebb név David Rudisha lesz a férfiak mezőnyében. Hogyan sikerült az olimpiai és világbajnokot, valamint világcsúcstartót Székesfehérvárra csábítani?

Ritkán árulunk el kulisszatitkokat, de Rudisha esetében azt hiszem, nyugodtan bevallhatjuk, hogy minden egyes évben szerettük volna őt elhozni Magyarországra. Eddig nem sikerült. Mostanra értünk el oda, hogy a verseny is kivívta magának azt a hírnevet, ami alapján azt hiszem, mondhatom azt, hogy mindenki megbízik bennünk és csak az a kérdés, hogy kinek fér bele a programjába, illetve kivel tudunk megállapodni. Rudisha mindenesetre egyike azon kevés versenyzőknek, akivel még én sem találkoztam személyesen soha és nagyon várom már, hogy pár szót válthassak vele, mert egy roppant szimpatikus és szerény úriembernek tartom.

Fotó: Europress Fotóügynökség
David Rudisha, Fotó: Europress Fotóügynökség

Női súlylökésben talán az idei év eddigi legnívósabb versenyét láthatják majd a nézők, hiszen Márton Anita mellett Valerie Adams, Christina Schwanitz és Michelle Carter is részt vesz a versenyen. Ez azért nagyon jól hangzik. 

Anita egészen fantasztikus munkát végzett az elmúlt 2-3 évben és részben neki is köszönhető, hogy ilyen mezőny gyűlt össze. Méltó ellenfele akár az olimpiai-, a világ-, az Európa-, vagy a fedett-pályás világbajnoknak. Azt gondolom, hogy ez bármilyen sportágban hatalmas eredménynek számít!

„Te mennyit futsz 100-on?”

A szervezők idén is megrendezik a nagysikerű megmérettetést. A versenyre amatőr és haladó atléták jelentkezhetnek a helyszínen.

Viszont azt gondolom, hogy Valerie Adams-et ki kell emelni még ebből a mezőnyből is, nem csak fizikuma alapján, hanem eredményei és személyisége miatt is. Egy roppant alázatos, ugyanakkor jó humorú bajnok, aki már szinte mindent elért, amit el lehetett. Mégis nap, mint nap keményen edz, hogy továbbra is a világ legjobbja legyen.

A nemzetközi szövetségen belül milyen visszhangja van a megmérettetésnek? Lehet már arról tudni, hogy a következő években is helyet kap a nagydíj a versenynaptárban?

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség hatalmas változások előtt áll. Rendkívüli kongresszust fognak összehívni decemberre ahol az egész struktúráját, a vezetését, a hatalom elosztását és felügyeletét át akarja alakítani Lord Sebastian Coe. Talán még Ő maga sem tudja, hogy pontosan milyen lesz az IAAF utána, vagy, hogy mit fog elfogadni a kongresszus a javasolt változtatásokból.

Pont ezért csupán találgatni lehetne, hogy mi lesz az IAAF-el jövőre, abban viszont egészen biztos vagyok, hogy a Gyulai István Memorial rendületlenül tud tovább haladni azon az úton, amin elindult 5 évvel ezelőtt, és továbbra is a világ legjobb atlétáit és versenyeit hozza el a hazai nézőközönség számára.

márton anita (Array)
Márton Anita, Fotó: MTI

Az évről évre színvonalasabb esemény miatt lát esélyt arra, hogy Magyarországon tíz éven belül Gyémánt Liga versenyt rendezzenek?

Az említett változtatások miatt azt sem merném kijelenteni, hogy lesz egyáltalán IAAF Gyémánt Liga tíz év múlva. Nagyon sokan támadják a versenysorozatot, sokan szeretnének változtatni rajta. Ugyanakkor nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy nem álmodozunk arról, hogy mikor kerülünk kategorikusan is a legjobb versenyek közé. Az elmúlt évek alapján jogosan merül fel a lehetősége annak, hogy odaérhetünk 5-10 év múlva. Az eredmények már most ezt mutatják, a továbblépéshez azonban szükség van egy olyan létesítményre is, ami ki tudja szolgálni az esetleges IAAF Gyémánt Liga igényeit.

Ebben az évben fordul először elő, hogy az olimpiai előtt rendezik a versenyt. Ez talán még nagyobb rangot ad a versenynek. A sportág csak Székesfehérvárra figyel majd július 17-én és 18-án?

Az olimpia éve mindig különleges a sportban. Sok szempontból megnehezíti a verseny szervezését, ugyanakkor meg lehet találni az előnyeit is. 2012-ben alíg egy héttel London után volt a Gyulai István Memorial, idén viszont az utolsó előtti nagy verseny vagyunk a riói szünet előtt. Sikerült pont a monacói és a londoni IAAF Gyémánt Liga verseny között “találni” egy napot, így sok ismerős arccal találkozhatnak majd Székesfehérváron azok, akik szokták követni a Gyémánt Liga eredményeit.

Az atlétikában megfigyelhető, hogy a magyar atléták egyre sikeresebb szereplése és a világsztárok fellépése után egy több fiatal jelentkezik egy atlétikai klubnál?

Természetesen lehet érezni az igazolt versenyzők számában, hogy a nemzetközi eredmények javultak az elmúlt pár évben és a számos hazánkba látogató világsztár is meghozza a gyerekek kedvét az atletizáláshoz. Az internet világában már senki sem ismeretlen, sokszor a fiatalok jobban tudják, hogy melyik kenyai, jamaikai vagy amerikai sztárnak milyen eredményei vannak, mint az edzőik, arról nem is beszélve, hogy selfie-ket csinálnak velük, amiket feltesznek közösségi oldalaikra is.

De ha valakinek csak most jött volna meg a kedve, hogy kipróbálja mire képes, annak tudom ajánlani a “Te mennyit futsz 100-on?” című versenyünket. Minden évben több százan térdelnek bele a rajtgépekbe és győzik le önmagukat a legrövidebb távon.

Jegyet bárki vásárolhat a Ticket Express jegyirodáiban, valamint a www.eventim.hu oldalon. A versennyel kapcsolatban még több információt a viadal internetes oldalán, a www.gyulaimemorial.hu oldalon talál.

A Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj programja

2016. július 17. (vasárnap):

16:30: Kölyök Atlétika Program – gyermekverseny, 1. rész
17:30: Kalapácsvetés női (IAAF kalapácsvető világsorozat)
19:00: Kölyök Atlétikai Program – gyermekverseny, 2. rész
19:15: 5000 m – női

2016. július 18. (hétfő):

12:30: „TE mennyit futsz 100-on?” futamok (amatőrök és haladók)
13:30: Gerelyhajítás – női (Magyar Szuper Liga)
13:45: 200 m – férfi (Magyar Szuper Liga időfutamok)
14:15: „TE mennyit futsz százon?” Döntő – haladók
14:20: „TE mennyit futsz 100-on?” Döntő – Amatőrök
14:30: 100 m – férfi – országos nyílt
14:40: 800 m – férfi U20/18 (Junior/Ifjúsági Liga időfutamok)
15:00: Magasugrás – férfi U20/18 (Junior/Ifjúsági Liga)
15:30: Kalapácsvetés – férfi (IAAF kalapácsvető világsorozat)
16:00: Rúdugrás – női – U18/16 (Ifjúsági/Serdülő Liga)
16:45: Ünnepélyes megnyitó
17:00: 400 m gát – női
17:00: Súlylökés – női
17:10: 400 m gát – férfi
17:20: 100 m – női
17:25: Magasugrás – férfi
17:30: Diszkoszvetés – férfi
17:30: 100 m férfi, B-futam
17:40: 100 m – férfi, A-futam
17:55: 800 m – női
18:05: 1500 m – férfi
18:05: Távolugrás – női
18:20: 100 m gát – női, B-futam
18:30: 100 m gát – női, A-futam
18:45: 110 m gát – férfi
19:00: 200 m – női
19:10: 200 m – férfi
19:20: 400 m – férfi
19:30: 800 m – férfi
19:40: A Dr. Spiriev Bojidar Trófea átadása
19:45:A győztesek bevonulása
20:00: Találkozás a győztesekkel

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik