Sport

A doppingoló kajakos ellentámadásba lendült: ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz

Dombvári Bence, akinek az A és a B-mintájában is a lassan harmionc éve nem használt stanazolol nevű anabolikus szteroidot, doppingszert találtak állítja, nem szedett semmit.

Kedden derült ki, hogy Dombvári Bence az a kajakos, aki megbukott egy júniusi doppingvizsgálaton, így nem mehet az olimpiára. Igen, ő az, aki 2015. májusában egyszer már doppingvétséget követett el – kokain találtak a szervezetében. Eltiltása után visszatért, idén 1000 egyesben és párosban is kijutott az olimpiára, de egy júniusi verseny után elvégzett doppingvizsgálat A és a B-próbája is stanazolol nevű anabolikus szteroidot talált a szervezetében.

Eddig a tények. Azt a kérdést:

vajon életszerű az, hogy valaki, akit egy éve kokainnal doppingvétségen értek, majd visszatér, folyamatos doppingellenőrzés mellett csont nélkül kijut az olimpiára, majd eztán egy, a múlt század második felében divatos, könnyen kimutatható, azóta többszörösen bizonyítottan életveszélyes doppingszerhez nyúl,már keddi írásunkban is feltettük.

Különösen az furcsa az esetben, hogy Dombvárit az elmúlt egy évben a tavaly májusi doppingvétsége miatt kitüntetett figyelembe részesítette a Magyar Antidopping Csoport. Szakosztályvezetője, a kétszeres olimpiai bajnok kajakozó Horváth Gábor állítása szerint tavaly május óta 45-ször vizsgálták és mindannyiszor negatív lett a teszt, most azonban hirtelen, 46. alkalommal pozitív eredmény született.

Horváth azt mondja, hisz Dombvári ártatlanságában, mert ahogy fogalmaz, az előzmények ismeretében semmilyen észérv nem támasztja alá, hogy valaki szándékosan vegyen be egy olyan szert, amit 30-40- éve a súlyemelők használtak teljesítményfokozásra.

Dombvári is azt állítja, tudtán kívül kerülhetett a szervezetébe a szer, így ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Dombvári ezt a szerdai TV2-ben is megerősítette.

Ebben a sportágban már nem elég a vízen nyerni, hanem a parton is olyan olyan teljesítményt kell nyújtani. A tavalyi botrány után megtettem mindent ami a visszatéréshez kell. Ebben benne volt szívem lelkem, ahogy társamé, Hufnágel Tiboré is. Ez most elúszni látszik és nem tudok ezzel mit kezdeni.

Arra a kérdésre, hogy hogy kerülhetett a szervezetébe a negyven éve nem használt és legkönnyebben kimutatható doppingszer a versenyző is értetlenkedő választ adott.

Erre vagyok kíváncsi én is és mindenki, aki az ügyön dolgozik. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport Vezetője szerint is abszurd az a helyzet, amibe kerültem. Egy kajakos nem használ ilyen szereket. Mindenki tudja, hogy az anabolikus szteroidok sokáig bent maradnak a szervezetben és rém egyszerű kimutatni a beszedés után hónapokkal is. A sportág sajnos eljutott egy olyan szintre, hogy nem a vízen, hanem a parton kell vigyáznia az embernek…
Úgy érzem, talán vannak köztünk olyanok, akik kevesebb erkölccsel rendelkeznek, mint én…

Vajon tényleg előfordulhat az, hogy egy, az olimpiáról lemaradó versenytárs annak érdekében, hogy mégis ő mehessen, szándékosan belekever valamit egyik versenyzőtársa italába, ételébe?

Nem akarok vádaskodni, de tudjuk, hogy a sportágon belül létezhet ilyen és sajnos előfordulhatott, hogy valaki beletett valamit a kulacsomba, az ételembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik