Sport

Kajak-kenu: Sem a sportoló nevét, sem a tiltott szert nem mondhatják még el

Kedden a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közleményt adott ki arról, hogy a kérésükre összesen ötven sportolót ellenőrzött a Magyar Antidopping Csoport (MACS) a hazai válogatókon, a másodikon levett minták között pedig akadt egy, ami pozitív volt. A lapokban elterjedt, hogy egy férfi kajakosról van szó, ennek kapcsán kerestük meg Tiszeker Ágnest, a MACS vezetőjét.

Jelen állás szerint még nem doppingvétségről beszélünk, hanem egy pozitív A-mintáról.

A sportoló kérheti a B-mintát és meg kell vizsgálni az eljárás menetét, hogy minden rendben zajlott-e. Ha az A-minta eredményét hozza a B-próba is – ami sok esetben így szokott lenni, de ne prejudikáljunk előre – onnantól beszélünk doppingvétségről” – mondta Tiszeker Ágnes.

Hozzátette: a sportoló megteheti, hogy kiáll a nyilvánosság elé és azt mondja, róla van szó, de a szövetség közleményéből is kiderült, ehhez nem járult hozzá. Azt sem mondhatja még el, hogy milyen tiltott szerről van szó.

A kormányrendelet szerint, ha lezárult az ügy és jogerős a határozat, akkor kell nyilvánosságra hozni a doppingvétségen ért sportoló nevét.  Ez legalább egy hét lesz.

A nyitóképen Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője, fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik