Sport

Világcsúccsal lett világbajnok az uszonyosúszó Senánszky Petra

Rajta kívül még két magyar versenyző szerzett érmet.

Minden éremből nyertek egyet a magyarok a görögországi Voloszban megkezdődött uszonyosúszó világbajnokság első versenynapján. Senánszky Petra a 100 méteres női uszonyos gyorsúszásban világrekorddal védte meg védte világbajnoki címét, ugyanitt Varga Krisztina harmadik lett. A férfiaknál Kosina Gergő ezüstérmes lett.

Eredményével mindhárom magyar érmes kvalifikálta magát a nem olimpiai sportágak legnagyobb multisport-eseményére, a 2017-es Világjátékokra.

Senánszky Petráról tudni lehetett, hogy jó formában utazik a vb-re, hiszen az egy hónappal ezelőtti országos bajnokságon mindhárom távján – 50, 100 és 200 méteren – világcsúcsot úszott. Voloszban is remekelt, hiszen a 100 méteres uszonyos gyorsúszásban már a selejtezők során megjavította saját rekordját, majd a délutáni döntők során még faragni tudott az időből, és 45.69-es idejével több mint egy másodpercet vert a mezőnyre.

Kétszer úszott világrekordon belül Kosina Gergő is. A szintén debreceni sportoló délelőtt megjavította a férfi 100 méteres uszonyos gyorsúszás valaha volt legjobb idejét. A fináléban ugyanakkor hiába ért célba még gyorsabban, az orosz Szerjakov kicsivel megelőzte, így lett második.

A többi magyar búvárúszó közül pénteken a nyolcas döntőbe jutott még a májusban a 100. országos bajnoki aranyát ünneplő veterán Kanyó Dénes, valamint a két év kihagyás után a világelitbe visszatérő Károlyi Csilla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik