Sport

Kajak-kenu: három számban is szétlövés lesz az olimpiai válogatón

Remek hajrával győzött Dombvári Bence.

Dombvári Bence nyerte pénteken a férfi K-1 1000 méteres versenyt a kajakosok és kenusok második olimpiai válogatóján, Szegeden, ezzel megismételte egy hónappal ezelőtti sikerét, három további számban azonban szétlövést rendeznek, miután ezúttal más győztest avattak, mint az első fordulóban.

A délutáni döntők sorát a férfi kajak egyesek 1000 méteres futama nyitotta. Az ifjúsági világbajnok Kopasz Bálint “rakétaként” kezdett, hamar egyhajós előnyre tett szert, a rutinosabbak azonban óvatosabbak voltak. Az algyői versenyző féltávnál vezetett, de 750 méternél már Dombvári volt elöl, aki bombaformáját igazolva a hajrát is remekül bírta, így ismét ő haladt át elsőként a célvonalon. Kopasz lett a második, Dombvári honvédos klubtársa, Ceiner Benjámin pedig a harmadik, míg negyedikként a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán zárt.

A férfi kenusok egy kilométeres versenyét egy hónapja Vasbányai Henrik nyerte, a 2008-ban olimpiai bajnok Vajda Attilát azóta fűtötte a visszavágás vágya. A pénteki finálé azonban sokáig nem róluk, hanem a Pekingben párosban bronzérmes Kiss Tamásról szólt, aki parádésan kezdett az erős hátszélben, s egészen a finisig vezette is a mezőnyt. Az utolsó 200 méterre aztán elkészült az erejével – végül még a dobogóról is lecsúszott -, ekkor jött Vasbányai és Vajda, akik az utolsó méterekig izgalmas csatát vívtak egymással. A szegediek klasszisa 28 századdal előbb ért a célba, így egyenlített a válogatón, és kivívta az úgynevezett szétlövés jogát.

A férfi kajakpárosok 200 méteres számában a világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter duó májusban meglepetésre kikapott a győriek fiatal kettősétől, Szomolányi Mátétól és Horváth Bencétől, így Vajdához hasonlóan most ők is az egyenlítésre hajtottak. Ez össze is jött nekik, miután nagyszerűen rajtoltak, s előnyüket a célig sikerült megőrizniük. Szomolányiék lettek a másodikak, ez a két egység a szétlövés keretében ismét összecsap.

Szétlövés lesz férfi C-1 200 méteren is, miután a májusban győztes Hajdu Jonatánt az előfutam után kizárták, mert a hajója könnyebb volt az előírtnál. Az ő ellenfele Nagy Péter és Lantos Ádám lesz a különversenyben, miután utóbbi két győri kenus között a pénteki döntő befutója után a célfotó sem tudott dönteni.

Storcz Botond az MTI érdeklődésére azt mondta: a szétlövéseket legkésőbb hétfő délelőttig lebonyolítják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik