Sport

Így fejtették meg az orosz doppingtitkot

A családjával együtt az Egyesült Államokba menekült, és ott megbúvó Grigorij Rodcsenko, a szétkergetett orosz doppinglaboratórium egykori vezetője lett a WADA egyik leghasznosabb – egyben a legnagyobb veszélynek kitett – informátora, miután kiadta az orosz doppingtitkot a nemzetközi ügynökségnél dolgozó szakembereknek.

Nagy mértékben a készségesen együttműködő kutatóorvosnak köszönhető, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) most már valóban vágtatempóban haladhat előre, és ez a pekingi, valamint a londoni olimpiai játékok egykori résztvevői – köztük dobogósok és helyezettek – mellett a Rióba készülő, és már kvótát is szerzett sportolók egy részének hamarosan komoly fejfájást fog okozni.

Tagadott, aztán mindent bevallott

Az államilag támogatott és fedezett orosz doppingmaffia lebukásáig Grigorij Rodcsenko egy kiválóan felkészült professzor hírében állt, aki minden fórumon azt hangoztatta, hogy a helyzet magaslatán állnak.

Ugyanő tavaly novemberben, miután az orosz sport, de főképpen az atlétika menthetetlenül lebukási spirálba sodródott, töredelmesen bevallotta, hogy közel másfél ezer (!), egészen pontosan 1417, orosz sportolóktól levett mintát saját kezűleg semmisített meg. Nem sokkal később már azon törte a fejét, hogy miként tudna disszidálni, ugyanis az önmagát is leleplező bejelentés után több halálos fenyegetést is kapott” – tájékoztatta Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport vezetője a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársát.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Grigorij Rodcsenko Fotó: Europress Fotóügynökség

Rodcsenko, aki a RUSADA, az elhíresült, majd tavaly felfüggesztett oroszországi doppinglaboratórium vezetőjeként a Szocsiban megrendezett téli olimpiai játékok idején is a „helyzet magaslatán állt”, az ötkarikás versenyek után

olyan kitüntetést vehetett át, amit a hazájában csak kevesen.

Amerikába szökésekor „A Putyin elnök barátja” medál valószínűleg a moszkvai lakásának egy asztalfiókjában maradt…

Nincs magyar a feketelistán

A hirtelen nagyon okossá és hatékonnyá vált WADA viharos sebességgel rágta át magát a Pekingben és Londonban levett, és valamiért gyanússá vált minták megismételt elemzésén.

„Mindent lehet mondani a szakma legjobbjait felvonultató londoni doppinglaboratóriumra, csak azt nem, hogy nem volt felkészült és alapos – folytatta Dr. Tiszeker Ágnes. – Minden, a tiltott listán akkoriban szereplő készítmény kimutatására kész volt, de voltak olyanok, mint például a designerek, amelyekkel az ismeretlen összetételük miatt nem tudott mit kezdeni.

Négy év elteltével, új analitikai módszerek birtokában a helyzet azonban gyökeresen megváltozott – szerencsére nem a rablók, hanem a pandúrok előnyére.

A MACS vezetője elmondta: a Pekingben levett és most újra elemzett minták közül 31-ről derült ki, hogy tiltott anyagot tartalmaz, és ez 14 orosz sportolót érint. A gondosan őrzött londoni minták közül 250 került újra a laboratóriumba, és ezek körülbelül egytizede pozitív eredményt mutatott. Itt is az orosz „delikvensek” kerültek többsége.

A jó hír az, hogy a WADA sem a Magyar Olimpiai Bizottságnak, sem a MACS-nak nem küldött rossz híreket tartalmazó értesítést.

Ettől függetlenül turbó fokozatra kapcsoltunk és a MOB kérésének eleget téve minden potenciális olimpiai résztvevőnktől legalább háromszor fogunk mintaanyagot venni, az úgynevezett doppingérzékeny sportágak képviselőitől ennél is többször. Nem titok, hogy a WADA ellenőrök is a szokásosnál gyakrabban tűnnek fel Magyarországon” – mondta Tiszeker.

Senki sem mondhatja, hogy nem tudta

A MACS igyekszik a lehető legtöbb segítséget megadni a válogatott sportolóknak, akiknek minden dokumentumot, így a holléti jelentést is angol nyelvre fordítva kell a WADA-hoz eljuttatniuk. Idén még nagyobb hangsúlyt helyeznek az oktató és felvilágosító tevékenységükre, az interaktív előadásokon a sportolók mellett a velük foglalkozó szakembereknek is kötelező a részvétel. Ez hatszáznál is több versenyzőt, edzőt és sportvezetőt érint. A minden eshetőségre felkészítő kurzusok után tesztvizsgán kell bizonyítani, hogy mindenki mindent megértett és tudomásul is vett.

Így, ha netán mégis bajba kerülne valaki Rióban, nem mondhatja majd széttárt karral azt, hogy erről nem tudtam, nekem ezt nem mondták el…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik