Sport

BL: egymásnak feszülnek a spanyolok, jön a hatodik házi döntő

Labdarúgó Bajnokok Ligája - Döntõ

A Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) 1992-es befejezéséig nem jöhetett létre házi döntő, ugyanis a régi rendszerben kizárólag csak a nemzeti bajnokok indulhattak. Persze, voltak kivételek, mikor egy másik csapat is nevezhetett egy adott országból.

Eddig volt esélyük a kis csapatoknak, hogy valami maradandót alkossanak. Mint ahogy azt például, első kelet-európai csapatként a román Steaua Bukarest (1986) vagy öt évvel később az akkor még jugoszláv Crvena Zvezda tette azzal, hogy elhódította legrangosabb európai klub trófeát.

Amikor 993-ban elindították a Bajnokok Ligája (BL) névre átkeresztelt sorozatot, már egy nemzet több csapattal is képviseltethette magát. Persze, a top bajnokságok együttesei jártak jól ezzel a döntéssel. Azóta megfigyelhető, hogy huszonöt év alatt csak angol, francia, holland, német, olasz, portugál, spanyol együttes valamelyike szerepel a fináléban, vagy ami idén hatodjára fog előfordulni, egyazon nemzet képviselői. Más ország indulói még a közelébe sem tudtak érni az elmúlt, közel negyed század során.

A sort még egy spanyol házi döntő nyitotta meg 2000-ben, ahol a Real Madrid simán, 3-0-ra verte a a Valenciát a párizsi fináléban.

Három évre rá, 2003-ban az olaszok is megmutatták, hogy képesek erre a bravúrra. Gól nélküli mérkőzésen, csak tizenegyesekkel tudott diadalmaskodni a Milan a Juventus felett (3-2).

Moszkvában a Premier League óriásai, a Manchester United és a Chelsea küzdöttek szakadó esőben a serlegért. Rendes játékidő után a hosszabbítás sem hozott döntést (1-1), itt is büntetőzni kellett. A Vörös Ördögök bírták jobban idegekkel, tőlük csak C. Ronaldo hibázott, míg a másik oldalon Anelka és Terry is (6-5). A MU-é lett a trófea 2008-ban.

Hogy a németek se maradjanak le, 2012-ben ők is lemeccselték a saját házi döntőjüket. A foci szentélyében, az angol Wembley-ben egy szinte utolsó perces góllal küldte a “pokolba” a Borussia Dortmundot a Bayern München (2-1).

Sokat nem kellett várni, ugyanis rögtön a következő évben megint egy nemzetbeliek, sőt a történelem során először városi riválisok csaptak össze a legrangosabb európai kupasorozatban. A két madridi klub, a tizedik elsőségére hajtó Real az Atleticoval meccselt. Ha nehezen is, de a királyiak a hosszabbításban bedarálták az addigra lelkiekben összetört ellenfelüket (4-1).

Így érkeztünk el az idei sorozat fináléjához.

2016.05.28-a, Milánó. Ismét Real Madrid-Atletico Madrid mérkőzéssel zárul a BL-szezon. Szombat este kiderül, sikerül-e revansot venni a két évvel korábbi vereségéért az Atleticonak.

Kép: egy asszonyt fotóznak a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének óriásplakátja előtt Milánóban 2016. május 26-án. A BL-döntőt a spanyol Real Madrid és az Atlético Madrid játssza a milánói Giuseppe Meazza Stadionban 2016. május 28-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik