Sport

Minden távon világcsúcstartó a magyar úszó

Három versenyszámban is megjavította a világcsúcsot Senánszky Petra a hétvégén Egerben megrendezett Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Uszonyosúszó Országos Bajnokságon – írta közleményében a nem olimpiai sportágak kommunikációs irodája. A kétnapos ob-n számos országos rekord született, miután mindhárom korosztályban dőltek meg csúcsok.

Senánszky Petra az 50 méteres uszonyos gyorsúszásban 21.01 másodpercet úszott, ezzel saját korábbi világcsúcsát (21.26) írta át. A magyar klasszis tartotta világrekordot 100 méteren (46.65) is, amelyből Egerben több mint egy másodpercet (!) faragott le, és végül 45.21 mp-es, fantasztikus idővel csapott célba. Az uszonyos gyorsúszás 200 méteres távján az eddigi legjobb időeredmény (1:43.43) az orosz Szimonova nevéhez fűződött, a bombaformában lévő Senánszky azonban 1:42.64-es úszásának köszönhetően

immár valamennyi távon világcsúcstartónak mondhatja magát.

A tavaly három világbajnoki címet nyert debreceni versenyző teljesítményével jó úton halad idei célja, az újabb triplázás felé. Szereplése azért is biztató, mert a június végi görögországi vb lesz a kvalifikációs viadala a nem olimpiai sportágak legnagyobb eseményének, a 2017-es Világjátékoknak.

Az országos bajnoksággal kialakult a Voloszba utazó magyar válogatott összetétele. A csapat: Kosina Gergő, Kanyó Dénes, Gruber Kornél, Dimák Dávid, Hamlin Matthew, Szenes Mátyás, Senánszky Petra, Varga Krisztina, Károlyi Csilla, Dudás Zita, Kovács Zsófia.

Senánszky Petra bravúrja mellett jó néhány országos csúcsot adtak át a hazai búvárúszók a múltnak az OB-n. A felnőtt férfiaknál 100 m uszonyos gyorson Kosina Gergő a világ egyik legjobb időeredményével diadalmaskodott. Az ifjúságiak mezőnyéből Szabó Anita emelkedett ki, aki egy kivételével valamennyi egyéni versenyszámát megnyerte, valamint csapatával a váltókat is, így összesen 14 arannyal zárt. A gyermek korosztályban a fiúknál Lipők Larion, a lányoknál pedig Pernyész Dorottya büszkélkedhet azzal, hogy minden egyéni számban az első helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik