Sport

Vay Ádám megfogta az isten lábát, reméljük el sem ereszti

Kicsit körüljártuk, mit is jelent a fiatal magyar hokikapusnak az NHL. Meg fogsz lepődni.

Vay Ádám, a magyar jégkorong válogatott 22 éves, 196 centis óriása, akit a finnek elleni 0-3 alkalmával fedezett fel a széles közvélemény, parádés védéseinek köszönhetően az NHL-es klubbal, a Minnesota Wilddal kötött szerződést.

Ennyi a száraz hír. Hazaérkezésekor honlapunk kérdésére úgy fogalmazott, lesokkoltra, amikor az edző először pályára küldte Kanada ellen, de aztán megnyugodott és szerencsére tette a dolgát. Jól.

Márpedig a jót a legmagasabb szinten, az NHL-ben is megjegyzik és jutalmazzák. Ami különösen nagy dolog, Vayt nem draftolta a Wild, hanem felnőtt profiként, a vb-n nyújtott teljesítménye alapján szerződtette két évre. Ennek köszönhetően úgynevezett szabad ügynök (free agent) státusú játékosként a profiliga háromszintű – NHL, AHL, ECHL – rendszerében bárhol játszathatja a Minnesota. Minimálbérért.

Apropó, bér. A minimálbér kapcsán hajlamosak vagyunk magyar fejjel gondolkodni, de ez ugye Amerika, ráadásul a négy Major Sport egyike.

Az NHL játékos-szakszervezete által a ligától kiharcolt 2015/16-os idényre szóló minimálbér egészen pontosan 575 ezer dollár. 47 917 ezer dollár, azaz  cc. 13,5 millió forint havonta. 
Az amerikai sportban nincsenek asztal alatti pénzek, “elhallgatott üzleti titkok”. Itt minden fekete és fehér. Vay azt mondja, ha le is küldik az AHL-be, vagy az ECHL-be erősödni, ami valószínű, attól az ő fizetése nem változik.

Viszont teljesítményétől és a szerződésben foglaltaktól függően nőhet a bére. Ha mondjuk a nyári felkészülés alatt elkápráztatja az edzői stábot és bekerül a a NHL csapatba, mi több pályára is lép, netán gól nélkül hoz le meccset, meccseket, ez akár mind további bónuszt is jelenthet neki. A ligaszabályzat azt is meghatározza, hogy egy 22 éves, szabad ügynök, ugynevezett entry-level hokisnak maximum 2,85 millió dollár lehet a bére.

Vay a csütörtöki Nemzeti Sportban úgy fogalmazott, csak kapkodta a fejét, mert Szentpéterváron a Calgary Flames és a Chicago Blackhawks is bejelentkezett érte, ő meg a csapat 41 éves kanadai-magyar kettős állampolgárságú játékosa, az NHL-t is megjárt Frank Banham szavára hallgatva nem írta alá rögtön az első kápráztató ajánlatot, hanem kicsit feszítette a húrt, így kötött ki végül a Minnesotánál.

A szerződés, amit Ádám most aláírt ugyanaz, mint amilyet Sidney Crosby és Alekszandr Ovecskin aláírt anno – mesélte Banham, aki már egy éve segíti a magyar hokisok külföldre szerződését, a 37 Hockey nevű játékosügynökség tanácsadójaként.

A sportág hazai szaktekintélye, Spiller István úgy fogalmaz facebook bejegyzésében Vay Ádámmal kapcsolatban, hogy:

Fantasztikus testfelépítése van. Tudom, hogy ha kapusedzőként öt kört kérek tőle, akkor hetet csinál, és ilyenek. Neki volt már kétéves amerikai junior karrierje (abban a 2013-as kanadai táborban figyeltek fel rá az El Paso Rhinos-nál, amelyben szétdolgozta magát a 35-40 fokon, és mi, edzők csak néztünk, hogy bírja még), de ami most következik, az már a csúcskategória. Itt minden pillanatban harcolni kell a helyéért, dolgozni ugyanilyen elánnal, mert mindig jön valaki, aki ki akarja szorítani, és a többiek is érezzék, hogy Ádám ugyancsak jobb akar lenni náluk.

Jelen állás szerint úgy néz ki, a Wildban kapusposzton marad Devan Dubnyk, de Darcy Kuemper alighanem távozik. Eddig két kapusa van a csapatnak, alighanem igazolnak még egyet, így Vaynak két vetélytárssal kell megküzdenie új csapatában.

Sok sikert Ádám, kívánjuk, hogy mihamarabb eljöjjön a pillanat, hogy első magyarként jégre léphessél az NHL-ben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik