Sport

Hosszú Katinka 200 háton is a kontinens legjobbja lett, bronzérmes a vegyesváltó

Burián Kata olimpiai szintidőt úszott.

A hétfői napon egy aranyérmet szerző Hosszú Katinka a harmadik legjobb idővel jutott be a 200 méteres hátúszás döntőjébe. Az Iron Lady remekül kapta el a rajtot, a táv felénél 79 századdal előzte meg a második Daryna Zevinát. A siker sikerre halmozó úszónő elsőként ért a célba, pedig az ukrán az utolsó 50 méteren nagyon feljött rá.

A finálé másik magyar résztvevője, Burián Kata negyedikként ért el a falat. A 2:10.17-es idő pedig olimpiai szintidőt jelent.

2:07-es időt akartam úszni, és ez sikerült, azt viszont tudtam, hogy Daryna iszonyúan tud jönni az utolsó ötven méteren, úgyhogy egészen kemény verseny kerekedett ki ebből, de elégedett vagyok összességében

– nyilatkozta Hosszú.

Burián érhetően majd kicsattant az örömtől:

Megvan, megvan, megyek az olimpiára! Kimondhatatlanul boldog vagyok! Tegnap este, csak hogy minden összejöjjön, begyulladt mind a két bölcsességfogam, de most ez sem érdekelt. A vége már nagyon fájt, a combjaim elsősorban, de csak azért is megakartam csinálni, és ez sikerült! Megígértem, ugye, hogy megígértem tegnap?!

A 200 méteres férfi vegyesúszásban középdöntőjében Grátz Benjamin egyéni csúcsot úszott (2:00.90), viszont a döntőbe jutáshoz ez is kevés volt, összetettben a 9. lett. A 20 éves úszó ezzel az időeredménnyel továbbra sem rendelkezik riói A-szinttel.

Bernek Péter az ötödik, Kozma Dominik pedig a hatodik lett a 200 méteres gyorsúszás középdöntőjében, így egyikük sem jutott be a szerdai fináléba.

Az este utolsó döntőjében, a 4×100-as vegyesúszásban magyar vegyesváltó is részt vett. A Balog Gábor, Financsek Gábor, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn összetételű csapat a hatos pályáról indult, a hátúszás után a harmadik helyen álltak a mieink. Financsek a mellúszásban a második helyre hozta fel a csapatot. Verrasztó pillangóúszásban visszacsúszott dobogó legalsó fokára. Jakabos mellúszásban hatalmasat ment, így sikerült megcsípni a bronzérmet.

Eredmény – Úszás, Európa-bajnokság, döntők, London

női 200 méter hát:
1. Hosszú Katinka (magyar) 2:07.01
2. Daryna Zevina (ukrán) 2:07.48
3. Matea Samardzic (horvát) 2:09.24
4. Burián Kata (magyar) 2:10.17

4×100 méteres vegyesváltó:
1. Nagy-Britannia 3:44.56
2. Olaszország 3:45.74
3. Magyarország 3:49.50

Ajánlott videó

Olvasói sztorik