Sport

Hoki-vb: a franciák küzdeni fognak a magyar bennmaradásért

Nem fognak kevésbé élesen játszani, le akarják győzni a fehéroroszokat, a lehető legjobb helyezésre hajtanak - ezt mondták a francia játékosok a keddi, magyarok számára sokat számító mérkőzésükről.

A pihenőnapjukon a jelenlegi francia keret egyetlen NHL-játékosával Philippe-Édouard Bellemare-ral és a 12 éve folyamatosan kapitányi poszton játszó Laurent Meunier-vel beszélgettünk. Számunkra természetesen a legfontosabb kérdés, hogy vajon mennyire motivált a francia csapat, akik nem eshetnek ki, mivel jövő évben szervezők. Ráadásul pontot kellene szerezniük Kanada ellen ahhoz, hogy egyáltalán esélyük legyen a továbbjutásra a csoportból. A magyaroknak viszont bennmaradást érne, ha a kékek legyőznék

Az, hogy zöld utunk van a következő elit-vb-re nem jelenti azt, hogy belefuthatunk egy nagy leégésbe. Fontos, hogy jól játszunk

– mondta Pierre-Édouard Bellemare. A Philadelphia Flyers játékosa hozzátette, hogy több fontos játékos is hiányzik a csapatból, ennek ellenére két győzelmet már a magukénak tudhatnak, ami nem annyira rossz. Még két nagy meccs vár rájuk, az lenne az igazán szép világbajnokság, ha három győzelemmel zárnának.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Tisztában vagyunk vele, hogy a fehéroroszok elleni mérkőzésünk mennyire fontos a magyaroknak. Nekünk is, hiszen a vébé eleje óta arról beszélünk, hogy nem fogunk fél gőzzel játszani, csak azért, mert biztos szereplői vagyunk a következő vb-nek.

Ráadásul még mindig van esélyünk a negyeddöntőbe jutásra (azóta a németek nyertek az amerikaiak ellen, tehát ez az esély csökkent, de még mindig megvan – a szerk.) A célunk az, hogy jó játékkal és a lehető legmagasabb helyen végezve maradjukn az A-csoportban. Ha nem jutunk tovább, akkor az ötödik hely a cél, ha nem sikerül, akkor a hatodik… Az fel se merülhet, hogy bármelyik csapatnak kedvezve kevésbé élesen játsszunk. A fehéroroszokat évről évre egyre jobban megközelítjük. Meg kell őket vernünk, hogy megmutassuk, képesek vagyunk legyőzni egy olyan csapatot, akik alapból erősebbek nálunk. Magyarországnak sikerült ezt megtennie egy hihetetlen meccsen, most rajtunk a sor” – mondta Bellemare.

A francia csapat 2007-ben vívta ki a feljutást az A-csoportba, és azóta az elitben maradt. Mindegyik később feljutó csapat a következő elitvébén ki is esett. Mi lehetett ennek a sikernek a titka? Pierre-Édouard Bellemare szerint ez annak a hosszú távú munkának köszönhető, ami már jóval az A-csoportba kerülés elkezdődött a válogatottnál. A divízió I-es tornákon egyre jobban játszottak és amint megérkeztek a hokielitbe, csak arra koncentráltak, hogy

megnyerjék a kulcsmérkőzéseket, és hogy ne keseredjenek el egy-egy nagy hokinemzet elleni vereség után, mint például Kanada vagy Oroszország ellen.

Ezekből a meccsekből tanulni kell, ha hibázik az ember, az nem annyira vészes. Viszont ha egy olyan csapat ellen játszanak, mint Olaszország vagy Kazahsztán, ott nem szabad ezeket a hibákat elkövetni.

„Ezek voltak azok a lépcsőfokok, amiken felléptünk, és amik például Kanada vagy Oroszország számára nem is léteznek. De egy olyan hokinemzetnek, mint a franciák, ezek nagyon fontos lépések ahhoz, hogy az A csoportban tudjon maradni. A csapatunk lépésről lépésre egyre összetartóbb lett. Elkezdtünk a csapatért játszani, és nem egyénileg. A francia csapatban játszani olyan mint egy családhoz tartozni, és a családunkért bármilyen áldozatra készek vagyunk. Ezért is vagyunk még mindig az elitben.”

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Laurent Meunier szerint nagyon összetartó a csapatuk, tagjai büszkék arra, hogy a francia válogatottban szerepelhetnek, és ez nagyon fontos és érezhető a nehéz meccseken.

Amikor igazán a győzelemre kell hajtaniuk, akkor a csapat minden egyes tagjára szüksége van – magyarázta a Svájcban játszó hokis.

Példaként a tavalyi Lettország elleni csatájukat említette, ahol a kiesés ellen küzdöttek, és sikerült megfordítaniuk a meccset. Végül egy drámai szétlövéses párbajban harcolták ki a bennmaradást, az osztrákok pedig kiestek. Sőt szomszédaink idén nem is tudták visszaküzdeni magukat az elitbe, igaz, az osztrák csapat most a mélyponton van az utóbbi éveket nézve.

A franciák 2014-ben továbbjutottak a csoportjukból, míg rá egy évre a kiesés ellen kellett küzdeniük, pedig Meunier szerint nem volt nagy különbség a részükről a két évben. Mint mondta jó meccseket játszottak, a németek és a svájciak ellen is csak egy góllal kaptak ki, az osztrákokat meg is verték. Közben viszont az osztrákok megvertek más csapatokat, ettől lett bonyolult a helyzet. De idén sincs ez másként, felhozta a fehéroroszok példáját, akik negyeddöntősek voltak tavaly és tavalyelőtt is, most pedig a kiesés ellen fognak harcolni kedden.

“Nagyon közel kerültek egymáshoz a csapatok, ha egy-két rossz lépésed van valamelyik ellenfeled ellen, azzal rögtön nagyon megnehezítheted a dolgodat” – magyarázta.

Pálfi Rita

Ajánlott videó

Olvasói sztorik