Sport

Így tették túl magukat hokisaink a fájó vereségen

Az oroszországi világbajnokságon játszó magyar válogatott szünnapján leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy sikerült kevesebb mint 24 óra leforgás alatt talpra állnia a csapatnak, és a franciák elleni gyenge játék után ennyire stabil teljesítményt nyújtani a finnek ellen. A válogatott 8 éve Finnországban élő csatárát Sebők Balázst és a szapporói hősből lett edzőt, Tokaji Viktort kérdeztük minderről

Míg az első két meccsen fegyelmezetten és egymásért játszottunk, a francia mérkőzésről ez nem volt elmondható, ezért is történt ez a 6-2-es vereség

– mondta Sebők Balázs.

„A hokiban ki lehet kapni, de ahogy mi a franciák ellen tettük, úgy nem” – fogalmazott, hozzátéve, hogy jó lecke volt számukra a franciák elleni meccs, ami után megpróbáltak a finnek ellen 100 százalékos teljesítményt nyújtani, ehhez társult még Vay Ádám hihetetlen teljesítménye”.

Sebők elárulta, hogy a vébé előtt a francia és a német csapatot gondolták verhetőnek, és ez tett rájuk túl nagy nyomást, azt is hozzátette, ennek nem szabad többet megtörténnie, megpróbálják a következő három meccsen a lehető legjobbat kihozni magukból, és reménykednek, hogy ez elég lesz.

Mint mondta a meccseket a helyszínen nem igazán tudják nézni, mert nagyon sűrű a programjuk, de azért figyelemmel követik. Az alapján ahogy a mérkőzések alakultak Sebők úgy látja, hogy nekik csak magukkal kell foglalkozni, megpróbálni meccseket nyerni, méghozzá minimum kettőt a következő háromból.

A volt válogatott, jelenleg az edzői stábot erősítő Tokaji Viktor is ezt a saját magukkal szembeni elvárást látta a vereség mögött:

Az volt a benyomásom, hogy a srácok terhet tettek saját magukra, hiszen kötelezővé tettek egy olyan győzelmet, ami nem feltétlenül volt az, hisz a francia alakulat előrébb van sorolva a ranglistán.

Azzal, hogy mindenképpen meg szerették volna nyerni azt a mérkőzést, nem foglalkoztak azokkal az apró részletekkel, amik meghozták volna a sikert” – magyarázta Toki.

“Egy kicsit a saját csapdánkba estünk bele, remélem, hogy ebből tanulni fogunk. Biztos, mert túl könnyű ellenfél már nem lesz ezen a világbajnokságon” – foglalta össze Tokaji.

Szerinte a kulcs a jó játékhoz (és egy esetleges győzelemhez) az, hogy a csapat saját magával foglalkozzon, és ne az ellenféllel. Ha a saját játékukat játsszuk és arra koncentrálnak, hogy mi az amit tudnakk, és mi az amiben mi jók, az a jó út. Nem pedig az, ha azt nézik, hogy ellenfél miben jó, és nekik miben kell adott esetben felülkerekedni rajtuk.

Ha a saját fejünk után megyünk, felborul a rendszerünk egyensúlya, és ezáltal olyan lyukak és sávok keletkeznek a játékunkban, amiket az ellenfél könyörtelenül ki használhat, és ezen a szinten ezt meg is teszik.

Toki összességében úgy látja, hogy “jó úton jár a csapat, nagyon sokat léptünk előre az elmúlt három-négy évben a részletekben. Ez látszik is a játékunkon, senki nem vesz minket félvállról ezen a vébén. Mindenki nagyon készül ránk”.

A finnek elleni eredménynek, és a sokkal jobb játékképnek főleg azért örül, mert így “mindenki tiszta és nyugodt lelkiismerettel tudott a tükörbe nézni este és lefeküdni”. Az kulcsfontosságú, hogy fizikálisan és mentálisan is felkészültek legyenek minden mérkőzésre.

Amin feltétlenül javítani kell, hogy ami helyzete adódik a csapatnak, azt jobban ki kell tudni használni.

“Négy gólt ütöttünk eddig a világbajnokságon, kettőt emberelőnyből, kettőt sima, egál szituációban. Jól meg kell ragadnunk a lehetőségeinket ahhoz, hogy eredményesek tudjunk lenni” – vonta le a következtetést Toki.

A magyar válogatott pénteken egy másik nagyágyú, az Egyesült Államok ellen lép jégre.

Pálfi Rita

Ajánlott videó

Olvasói sztorik