Sport

Sofron: Alapvető hibákat követtünk el, tükörbe kell néznünk

A szövetségi kapitány megköszönte a franciáknak a leckét.

A magyar hokiválogatott kedd este fájó vereséget szenvedett (6-2) Franciaországtól az oroszországi világbajnokságon. A mieink így a Szlovákia és a Kanada elleni zakó után a harmadik találkozójukat is elbukták. Az összecsapás után így értékeltek a játékosok, illetve a szövetségi kapitány.

A több peches gólt is kapó, de a nap TOP5 védését bemutató videóba azért bekerülő Rajna Miklós így nyilatkozott:

“Jól kezdtünk, aztán párszor rosszul pattant a korong, és már kettővel elmentek a franciák, aztán nem tudtuk visszarázódni a meccsbe, nekem nem sikerült annyira jól visszajönnöm, ahogy szerettem volna. Megesik az ilyen is néha, nem a mi napunk volt. Sajnos kemény este van mögöttünk, de mindnyájan a következő meccsre kell, hogy készüljünk és megpróbáljuk kijavítani a hibákat. De folytatjuk a küzdelmet, hogy az A csoportban maradhassunk.”

A csapatkapitány, Vas Márton beszélt a hibákról:

“Hatalmas nyomást tudtak ránk gyakorolni a franciák, és mi nem tudtuk hátul megfelelően megoldani ezt a feladatot. Sokkal nyugodtabban és sokkal mozgékonyabban kellett volna megoldanunk mindannyiunknak, közéjük tartozom én is. Az elején kicsit leragadtak a lábaink, nem úgy mozgattuk őket ahogy kellett volna, ezért teljesen hatékonynak tűnt a letámadásuk. Nyomás alatt igenis meg kell mozgatnunk nekünk is az ellenfelet, kicsit több időnk van, mint hisszük, főleg ha járatjuk a korongot, ki lehet ezt az agresszív letámadást kicsit hatékonyabban játszani, ahogy ezt tettük is az első harmad felétől.”

A bekk a szerdai finnek elleni meccsről így vélekedett:

“Ezen a szinten egyik meccs se lehet egyszerű. Ugyanazt a szerepet töltjük be, mi vagyunk akik alulról nézünk felfelé a csapatokra. Még keményebb munkával még agresszívebb hokival kell szembenéznünk a finnekkel.”

“Az a célunk itt, hogy bebizonyítsuk, hogy képesek vagyunk ezen a szinten játszani, hogy nem véletlenül vagyunk itt. Nagyon kemény munkafolyamat közepén vagyunk az ilyen meccsek mint a mai tudnak segíteni abban, hogy megtanuljuk, hogy mit csináltunk rosszul, mit kell kijavítanunk, hogy ezen a szinten játsszunk.”

Fotó: MTI/AP
Fotó: MTI/AP

A mérkőzést második magyar gólját szerző Sofron István nem rejtett véka alá a véleményét:

“Eléggé elszomorító ez a mai teljesítményünk, szerintem ma játszottunk a legrosszabbul. Olyan alapvető hibákat követtünk el, amiket nemhogy a franciák ellen, de semmilyen csapat ellen nem szabad. Mi vesztettük el ezt a mérkőzést. Tényleg be kell tartani azt a taktikát, amit az edző megkövetel, hátul is nagyon nagy hibák voltak. Messze nincs ennyi gól a két csapat között. Sajnálom, hogy szerencsénk sem volt, az elején volt kapuvasunk. De dolgozni kell ezért a bizonyos szerencséért.”

Igazából megbeszéltük azt, hogy betartjuk a taktikát, és folyamatosan korcsolyázunk, mindenkinek magába kell nézni egy kicsit. Tükörbe kell néznünk, hogy ki mit tett a csapatért. Nem szabad ennyi kiállítást összeszedni, minden csapat megbosszulja az ilyen kiállításokat, kaptunk is hátrányból gólt. Össze kell magunkat kapni, nagyon szomorú vagyok.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány megköszönte az értékes leckét a franciáknak, amit a csapatának adtak.

A franciák türelmesek és fegyelmezettek voltak, nagyon sokszor nem hagytak minket kibontakozni a kapu előtt, ráadául mi is rossz döntéseket hoztunk. Ugyanúgy kell fejben hozzáállni egy meccshez, ha nem 22 NHL-játékos van a  másik oldalon, egyszerű játékra kell törekedni. Csak 21 kapura lövésük volt, ha ennyin tartod az ellenfelet, azzal meccset lehet nyerni, persze csak úgy, ha nem kapsz hat gólt.

Francia részről a szövetségi edző, Dave Henderson, és a két gólt szerző Sascha Treille mondta el véleményét a találkozóról.

“Tisztában voltunk vele, hogy egy világbajnokságon egyik ellenfelünket sem becsülhetjük le. Novemberben játszottunk a magyar csapat ellen, ezért tudtuk, hogy kemény feladat lesz. Csalóka a 6-2-es eredmény, ennél azért szorosabb volt a meccs, minden centiért meg kellett küzdenünk” – mondta Henderson.

“Azért jöttünk, hogy megszerezzük ezt a három pontot, nem játszottunk végig a hatvan percen át tökéletesen, voltak üresjárataink, egy sokkal erősebb csapat ellen nem lenne így semmi esélyünk. De ezeket a hibákat ki fogjuk javítani a következő, amerikaiak elleni meccsre. Nagyon elégedettek vagyunk, hogy sikerült megszerezni ezt a három pontot. Ezek a meccsek különlegesen nehezek, mikor mi vagyunk a favoritok.”

Azt is elmondta, hogy ma játszott először Bellemare-ral és Fleury-vel egy sorban, és hogy az első neki adott gólt nem ő ütötte (a franciák második gólja), Fleury-n irányt változtatott a korong.

Pálfi Rita

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik