Sport

Hoki-vb: „Minden tiszteletet megérdemel a magyar csapat”

A magyar és a finn kapitány is a 48 védést bemutató Vay Ádámot emelte ki a Magyarország-Finnország (0-3) jégkorongmérkőzés után.

Ahogyan arról írtunk, a magyar jégkorong-válogatott hősiesen küzdött az egész világbajnokság egyik legjobb csapata, Finnország ellen a torna szerdai játéknapján. A mieink még a meccs felénél is 0-0-ra álltak, ám az északi együttes végül 3-0-ra megnyerte a meccset.

Rich Chernomaz, a magyar együttes szövetségi kapitánya szerint a finnek elleni találkozó egy teszt volt válogatottunk számára, miként tudnak felállni a franciák elleni 6-2-es vereségből. Hozzátette: Finnország megmutatta kiváló erejét, gyorsaságát és kitartását.

Noha ötven lövésnél többet kaptunk, így is elégedett vagyok a védekezéssel.

Vay, aki az előző idényben a MOL Ligában, Debrecenben védett, nagyon fiatal, 22 éves, és úgy állt be, hogy nem volt veszíteni valója. Nagyon atlétikus, jól harcol és most kifogástalan volt. Vele az élen megnehezítettük a finnek dolgát, együtt küzdöttünk. Az viszont zavaró volt, hogy védekezésből nem tudtunk átfordulni támadásokba” – mondta a kapitány az MTI-nek.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

A finnek kapitánya, Kari Jalonen is kiemelte a szenzációsan védő Vayt:

A szentpétervári csoportban ez volt az eddigi legjobb kapusteljesítmény

– mondta, majd rátért saját csapatára: szerinte lassan kezdtek, de legalább végig, hatvan percen át jól védekeztek. Úgy véli, hogy a második harmadtól egyértelműen ők irányították a játékot.

A találkozó összefoglalója:

Az este hőse, Vay Ádám a magyar szurkolótábort emelte ki:

Nagyon sok erőt adott, ahogy a szurkolók buzdították a csapatot, ennél nagyobb löketet csak az tudna adni, ha be is lőjük a helyzeteinket.

Egy külföldi újságíró megkérdezte, hogy ez volt-e élete legjobb meccse, mire azt felelte: nagyon jó volt a Kanada elleni is. Ezek most a legjobb mérkőzései és hozzátette: nem játszott még ilyen szintű csapatok ellen,  élvezi, hogy ellenük védhet.

A Finnországban légiós Sebők Balázs elmondta, majd gratulál a finn barátainak, de bízik benne, hogy ők is megdicsérik a magyar válogatottat: “Jól játszottunk, de ez főleg a védekezésünkre igaz. Vay Ádám meccsben tartott minket, szenzációs napot fogott ki, és mindenki próbált neki segíteni. Azzal viszont nem lehet meccset nyerni, hogy nem lövünk gólt.”

Fotó: Europress Fotóügynökség
Fotó: Europress Fotóügynökség

Vas János sem volt elégedett, és ő is azt emelte ki, hogy sokkal inkább a védekezéssel törődött a csapat, és a támadásvezetéseknél sokszor felelőtlenül lemondtak a korongbirtoklásról.

“Nem kellett volna annyiszor eldobni magunktól a korongot, mert így mindig jöhettek a finnek. Lehet, hogy rövid időre felszabadult a kapunk, de építkezni nem tudtunk. Sajnálom, hogy nem lett szorosabb a meccs. Jó, hogy gyorsan jönnek a meccsek egymás után, mert gyorsan túl kellett tennünk magunkat a franciák elleni kudarcon.”

A finn csapat játékosa, Jussi Jokinen is elismerően beszélt a magyar válogatottról:

A magyar csapat megérdemelt minden tiszteletet, nagyon jól játszottak.

Mi nem hoztuk a legjobb formánkat, főleg az első harmadban. De végül megtaláltuk a módját, hogy megnyerjük a három pontot. Tudjuk, hogy a világbajnokságon nincs könnyű mérkőzés, az első harmadban nagyon megnehezítették a dolgunkat. A kapusuk nagyon jó, volt pár kiváló védése, végül a harmadik harmadban rájöttünk a siker receptjére” – mondta.

Most egy nap pihenőt kap a magyar válogatott, majd pénteken jön az Egyesült Államok elleni mérkőzés. Szombaton Fehéroroszország lép jégre a csapat, hétfőn pedig a németek ellen.

Eredmények – jégkorong-vb, szerda

A csoport (Moszkva):

Svédország-Kazahsztán 7-3 (3-1, 3-0, 1-2)

Svájc-Lettország 5-4 (0-0, 3-3, 2-1)

Az állás: 1. Csehország 8 pont/3 mérkőzés (11-5), 2. Svédország 8/4 (16-10), 3. Svájc 7/4, 4. Oroszország 6/3, 5. Norvégia 5/3, 6. Dánia 4/3, 7. Kazahsztán 2/4 (12-19), 8. Lettország 2/4 (8-15)

B csoport (Szentpétervár):

Finnország-Magyarország 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Fehéroroszország-Szlovákia 4-2 (0-0, 0-2, 4-0)

Az állás: 1. Finnország 12 pont/4 mérkőzés, 2. Kanada 9/3, 3. Szlovákia 6/4, 4. Franciaország 5/3, 5. Németország 4/3, 6. Egyesült Államok 3/3 (9-11), 7. Fehéroroszország 3/4 (9-22), 8. Magyarország 0/4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik